Halk arasında domuz gribi olarak bilinen “Pandemik A” gribiyle ilgili olarak Aydın Valiliği, İlçe Kaymakamlıkları, İl Milli eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü olarak il genelinde çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Vali Coş, domuz gribi salgınına karşı Aydın'da alınan bütün tedbirlere ve Aydınlıların günlük hayatlarında hijyene dikkat etmelerine rağmen vakaların görüldüğünü söyledi. Toplumsal yaşamın gereği olarak, kaçınılamayan temasların olduğunu, bunlardan dolayı meydana gelen önemli vakaların sağlık kuruluşlarımıza intikal ettiğini belirten Coş, “Şüpheli vakalar ortaya çıkmış. Sağlık kuruluşlarımızda tedavi altına alınmış. Az sayıdaki vakalardan, bir ilçemizde tespit edilerek, sağlık kuruluşuna yatırılan ve hastalık teşhisi olarak da 'domuz gribi' teşhisi konulan bir vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Bundan dolayı üzgünüz. Bir kaç tane vaka daha var. Onların da durumlarını da takip ediyoruz. Şüpheli vakaların, temasta ve ilişkide bulundukları kişilere yönelik çalışmalarımız var” dedi.

Aydın'da 1 milyon insanın yaşadığını ve giriş çıkışlarla bu sayının daha da arttığına işaret eden Vali Coş, bu kadar insan arasından 3-5 kişide domuz gribi vakalarının görülmesinin çok büyük bir rakam olmadığını kaydetti. Önemli olanın vakaları bu sayıda tutabilmek ve hastalığın yayılmasını engellemek olduğunun altını çizen Vali Coş, “Hastalığın yayılmasının önlemesi için başta okulları olmak üzere toplu yaşam alanlarında fevkalade duyarlı olunması gerekiyor. Çalışmalarımız, eksiksiz bir şekilde devam ediyor. Herhangi bir araç gereç eksiğimiz yok. Sonuç olarak, vaka konusunda herkesin fevkalade dikkatli olması lazım. Vatandaşlarımızın, hastalıkla ilgili işaretler, emareler ortaya çıktığı zaman en yakın sağlık kuruluşuna gidip, durumlarını inceletmelerinde fayda var. 'Bana bir şey olmaz' demememiz lazım. Bu işin sorumluluk içerisinde yapılması lazım” diye konuştu.

Eskiden şüpheli vakalardan alınan örneklerin İstanbul ya da Ankara'daki laboratuarlara gönderildiğini anımsatan Vali Coş, şimdi ise İzmir'de de test yaptırılabildiğini ve bu sayede işlerinin daha da kolaylaştığını sözlerine ekledi.