Sakarya’da 2 yıl önce çıkan yurt yangınında ölen kızın ailesinin açtığı tazminat davasında mahkeme, aileye toplam 38 bin 479 lira tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme, yangında ölen kızına şiddet uyguladığı ve aralarında sevgi bağı bulunmadığı gerekçesiyle davacı babaya, 500 lira manevi tazminat verilmesini kararlaştırdı.
 
 
Adapazarı’ndaki Murat Soğancıoğlu Kız Yetiştirme Yurdu’nun çatı katında, 17 Mayıs 2009’da yurtta kalan iki öğrencinin kibritle oynaması sonucu çıkan ve 17 yaşındaki Mine Gün ve 14 yaşındaki Fatma Karaoğlu’nun ölümü ile sonuçlanan yangınla ilgili Karaoğlu’nun ailesinin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu aleyhine açtığı tazminat davası sonuçlandı.
 
Sakarya 2. İdare Mahkemesi, yurt idaresinin denetimi altında olan iki çocuğun yangın çıkmasına neden olduğunu ve uğradığı tecavüz sonucu psikolojisi bozulan ve kullandığı ilaçların etkisi sonucu yangın sırasında uyanamayarak ölen Karaoğlu’nun düzenli olarak gözlemlenmediğini belirterek, idarenin "hizmetin kötü işlenmesi" yönünden kusurlu olduğuna hükmetti.
 
Anne Hava, baba İbrahim ve kardeş Bakiye Karaoğlu’nun toplam 160 bin liralık maddi ve manevi tazminat taleplerini değerlendiren mahkeme, anneye 18 bin 298 lira, babaya 16 bin 681 lira maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
 
ŞİDDET UYGULAYAN BABAYA DÜŞÜK TAZMİNAT
 
Ailenin manevi tazminat talebini de değerlendiren mahkeme, kararda manevi tazminatın manevi duygulara verilen zararın karşılığı olduğunu, ilgililerin duyduğu acı ve üzüntüyü kısmen de olsa giderecek ölçüde olması ve idarenin kusurunun ağırlığı oranında saptanması gerektiğini kaydetti.
 
Mahkeme, davacı baba İbrahim Karaoğlu’na ölen kızı ile arasında sevgi ve bağlılığının bulunmadığı, kızının tecavüze uğradığı dönemde ilgi göstermediği, tecavüz şüphelilerinden şikayetçi olmaması için baskı yaptığı ve kızına şiddet uyguladığı gerekçesiyle 500 lira tazminat ödenmesine karar verdi.
 
Anne Hava Karaoğlu’nun kızının tecavüze uğramasının ardından tecavüz şüphelilerinden şikayetçi olmaması için baskı yaptığına kanaat getiren mahkeme, anneye eşinin karşı çıkmasına rağmen kızının evine dönmesi için çabaladığı gerekçesiyle 2 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Mahkeme, kardeş Bakiye Karaoğlu’na bin lira manevi tazminat ödenmesine kararlaştırdı.
 
OLAY
 
Adapazarı’ndaki Murat Soğancıoğlu Kız Yetiştirme Yurdu’nun çatı katında, 17 Mayıs 2009’da çıkan yangın sonucunda 17 yaşındaki Mine Gün ve 14 yaşındaki Fatma Karaoğlu ölmüştü.
 
Olaya ilişkin Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan, dönemin Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali İnan, Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Ali Akkuzu ile yangını çıkardığı öne sürülen öğrenciler Saffet Karakullukçu ve Cansu Urhan, 2 ay 15 gün ile 1 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmış ve cezaları ertelenmişti.
 
Mahkeme, yargılanan Yurt Müdür Vekili Seda Kuzgun ve yurt annesi Nazlı Nurşen Yapar’ın olayda kusuru bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar vermişti.