CHP Milletvekili Canan Arıtman, tecavüzcülere “testosteron” tedavisi öngören yasa teklifinin bir maddesinin, Hüseyin Üzmez ve onun gibileri kurtaracağını iddia etti.

“Mağdurun ruh sağlığının bozulması” hükmünün yasadan çıkarılmasıyla cezaların sanıldığı gibi artmadığını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, yeni yasa teklifiyle “Mağdurun ruh sağlığının bozulması” hükmünün yasadan çıkartıldığını söyleyerek, “Cezalar artırılmış gibi görünse de, bu hükmün çıkması demek, Üzmez gibilerin kurtarılması demektir” dedi.

"Hayır, eskisinden daha fazla ceza var"


Teklifin hazırlanmasına katkı sağlayan Ak Parti Milletvekili Hakkı Köylü ise, “Bu yeni düzenlemeyle, tüm vakalarda ruh sağlığının bozulduğu kabul edilerek, mağdurların tekrar tekrar adli tıbba gitmesi önlendi” dedi. Köylü, bu hükmün çıkmasına rağmen taciz ve tecavüz suçlularında yapılan artırımlarla eskisinden daha fazla ceza verilebileceğini iddia etti.

Arıtman, Ak Parti milletvekilleri Alev Dedegil ve Aşkın Asan"ın, iyi niyetle çalışma yapmalarına rağmen, Ak Parti içerisindeki bir grubun, Hüseyin Üzmezler"i kurtarmak için çalıştığını ve iki kadın vekili “kullandığını” iddia etti. Arıtman şöyle dedi: “Teklifin ikinci maddesinde her ne kadar cezalar artırılmış gibi görünse de, TCK"nin 102"nci maddesinin 6"ncı fıkrası yürürlükte kaldırılmıştır. Bu fıkra "mağdurun ruhsal sağlığının bozulması durumunda" verilen cezayı 15 yıl artırmaktadır. Bu da Hüseyin Üzmez ve onun gibileri kurtaracaktır.

"Sarkıntılık indirim sonucunu doğuracak"


“Ayrıca aynı maddeye "fiilin sarkıntılık düzeyinde kalması halinde verilecek cezanın üçte biri oranında indirilmesi" hükmü konmuştur. Bu da artık tam tecavüz dışındaki her şeyin sarkıntılık kapsamına sokulması ve ceza indirimi alması sonucunu doğuracaktır. Ben doktor olarak öyle vakalar gördüm ki tecavüzden beter sonuçları var. TCK"de olmayan "sarkıntılık" kelimesini buraya sokarak, her şeye indirim uygulanması sağlanmış olacak.”

Nuray BABACAN / Hürriyet