BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un özel temsilcisi Margot Wallstrom, Demokratik Kongo Cumhuriyetinde yaklaşık üç ay önce militanların tecavüzüne uğrayan yüzlerce kadın ve çocuğun şimdi de ülkenin askerlerinin hedefi haline geldiğini söyledi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaretin ardından BM Güvenlik Konseyine bilgi veren Genel Sekreter Ban'ın ihtilaf bölgelerinde kadınlara uygulanan şiddeti önleme konusunda özel temsilcisi Wallstrom, Kongo'daki BM Misyonu'na (MONUSCO), Kongo ordusu (FARDC) askerlerinin, doğu Kongo'da Walikale bölgesinde kadınlara tecavüz ettikleri, öldürdükleri ve mallarını yağmaladıkları yönünde bilgi geldiğini bildirdi. Wallstrom bu durumun kabul edilemez olduğunu belirterek Kongo hükümetinden derhal harekete geçerek sorumluları yakalamasını ve cezalandırmasını istedi.

Bu arada BM sözcüsü Martin Nesirky, Genel Sekreter Ban'ın, Wallstrom'un söyledikleriyle ilgili tepkisinin sorulması üzerine, bu konuyu son derece ciddiye aldığını ve yakından takip ettiğini söyledi.

Doğu Kongo'da Walikale bölgesinde 30 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında aralarında kadın, çocuk ve erkeklerin de bulunduğu 300'den fazla sivil, isyancı Ruanda Demokratik Kurtuluş Güçleri (FDLR) ve Mia Mia militanları tarafından tecavüze uğramıştı.

A.A.