Olay, 16 Mayıs 2007'te meydana geldi. Akçay Mahallesi'ndeki Seçkin Sitesi önünde arkadaşları ile oyun oynayan Esra Akyüz, kayıplara karıştı. Uzun süren aramalara rağmen bulunamayan küçük kızın annesi 47 yaşındaki Hafize Akyüz, Esra'nın fotoğraflarının yer aldığı ilanları sokaklardaki duvarlara yapıştırıp aradı. 5 gün sonra Esra Akyüz'ün cesedi, oturduğu Seçkin Sitesi'nin bodrum katında bulundu. Tecavüz girişiminde bulunulup daha sonra başı duvara vurarak öldürüldüğü anlaşılan küçük kızın katil zanlısı olarak komşularının oğlu İskenderun Endüstri Meslek Lisesi Tesviye Bölümü 11'incı sınıf öğrencisi Kadir Civelek tutuklandı.

Suçunu itiraf eden Civelek, `Hunharca adam öldürme' ve `Cinsel saldırı' suçundan yargılandığı İskenderun Ağır Ceza Mahkemesi'nde son kez hakim önüne çıkarıldı. Civelek son savunmasında, suçu itiraf ederken pişman olduğunu söyledi. Mahkeme heyeti, Civelek'e cinayet suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına verdi. Heyet, bu cezayı sanığın suç tarihinde yaşının küçük olması nedeniyle 24 yıla indirirken, cinsel saldırı suçundan da 15 yıl hapis cezası verdi.

Küçük kızın ailesinin avukatı Müslüm Kızıl, sanığın olay tarihinde nüfusta küçük olmasına rağmen gerçekte yaşının 20 olduğunu ancak Adli Tıp Kurumu'nun bunu dikkate almadığını öne sürerken kararı bu nedenle temyiz edeceklerini bildirdi. DHA