Birleşmenin 3maliyeti 300 milyon TL olarak hesaplandı. TEB Genel Müdürü Civil iki bankanın ürünlerini bir potada birleştirdiklerini söyledi

TEB ve Fortis'in birleşmesi resmen tamamlandı, Türkiye'de 6. büyük özel bankasını oluşturacak birleşmenin 2013 yılına kadar yatırım maliyetinin 300 milyon TL'yi bulacağı açıklandı. İki bankanın birleşmesiyle ortaya çıkacak tasarruf ise 2013 yılına kadar 200 milyon TL'yi bulacak, o tarihten sonra yıllık 200 milyon TL'lik tasarruf edilecek. Yeni TEB 10 bin fazla çalışan, 3,5 milyon müşterisi, 31.2 milyar TL aktif büyüklüğü ile yeni hayatına başladı.

Birleşmeyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan TEB Genel Müdürü Varol Civil, iki bankanın ürünlerini bir potada birleştirdiklerini belirterek "Vazgeçtiğimiz birşey yok. Kültürleri yaygınlaştırarak... Artık bir tanesi pekmez, bir tanesi tahin birleşip, yeni kıvamında yeni renkli birşey oldu ve daha tatlı"dedi. Civil, şu anda yüzde 3.8 seviyesinde olan pazar payının önümüzdeki yıllarda yüzde 5'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Şube sayısı artacak

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Varol Civil, bankanın 3 yılda 604 olan şube sayısını 650'ye çıkartacaklarını belirterek "Bu konuda aceleci değiliz" dedi. Şube satmayı düşünmediklerini, iki bankanın da olmadığı noktalar bulunduğunu ifade eden Civil, birleşme sürecinde toplam 600 kişinin ayrıldığını belirterek, yeni dönemde istihdam yaratmak yerine eldeki insan kaynaklarını kullanacaklarını açıkladı. Birbirine yakın olan şubeleri kapatabileceklerini de anlatan Ciliv, uygun olduğu taktirde TL tahvil ihracı düşündüklerini belirtti. Civil, bir gazetecinin, "Yatırım kredilerinde nükleer enerjiye kredi sağlamayı düşünüyor musunuz?"şeklindeki sorusuna, "Nükleerde öyle bir planımız yok" karşılığını verdi.

Hisse artırma planımız yok

Bankanın yabancı ortağı BNP Paribas'ın Türkiye Başkanı Jean Paul Sabet de Türkiye'nin kendileri için 5 önemli pazardan biri olduğunu açıkladı. Sabet "Nakit değişimi yapılmadı, sadece hisse değişimi oldu. Her hissedar şirketin yarısına sahip olmuş oldu. Öz sermaye artışı olmadı. Payımızı artırma planımız yok" dedi. Birleşme sonrası bankanın sermayesinin yüzde 55'i TEB, yüzde 20.35'i BNP Holding, yüzde 14.08'i BNP Paribas, yüzde 10.51'i halka açık, yüzde 0.06'sı diğer ortaklara ait bulunuyor.

Bir artı bir üç edecek

TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, de "Bu birleşmeden bir artı bir, eşittir iki değil, bir artı bir eşittir üç beklentimizin olduğunu, buna ulaşmak için de bütün stratejimizi oluşturduğumuzu bilmenizi isteriz" dedi. yeni TEB ile Türk bankacılık tarihinin dönüm noktalarından birine başarıyla imza attıklarını ve diğir kurumlara da örnek olacak bir birleşmeyi hayata geçirdiklerini savunan Canevi, gazetecilerin, "İki bankanın birleşmesi ile bir artı bir üç yapar mı?" sorusuna "Birleşmeden bir artı bir eşittir iki değil, bir artı bir eşittir üç beklentimizin olduğunu, buna ulaşmak için de bütün stratejimizi oluşturduğumuzu bilmenizi isteriz" yanıtını verdi.

İSTANBUL/ Bugün