Uludere’de 35 kişinin öldürülmesinin ardından ‘tazminat miktarı’ tartışılmaya başlandı, ancak ailelerin tek temennisi sorumluların bulunması.
Alman Sol Parti’nin parlamenterleri Ali Atalacı, Hamide Akbayır ve Cansu Özdemir ile yazar Robert Rekokka tarafından ziyaret edilen acılı ailelerin yaptıkları açıklamalarda da aynı vurgu vardı. Ölen Adem Ant’ın ablası Narin Ant, olayların üstünün hep örtüldüğünü belirterek “Başbakan buraya gelmedi. Bir telefonla yetindi. Gereken yapılacak dendi. Gerekli olanın para, tazminat olduğu söyleniyor. Bana dünyaları verseler kardeşimi geri verebilecekler mi?” diye sordu. “Türkiye Somali’ye kadar yardım gönderdiğine göre, demek ki imkânı var” diyen Ant, şöyle devam etti: “Eskiden 33 kurşundu. Şimdi 35 bomba oldu. Yarın 40 füze olur. F-16 uçaklarıyla saldırdılar, tek taraflı bir savaş oldu. Bizim tek istediğimiz özür ya da para değil. Sorumlunun ortaya çıkarılması.”

Kız kardeşi okusun diye mazota gitti
Adem Ant’ın nişanlısı Garibe Ürek ise gençlerin hepsinin öğrenci olduğuna vurgu yaparken, nişanlısının evlenebilmek için mazot kaçakçılığı yaptığını anlattı. Ant şöyle konuştu: “Ramazan Bayramı’ndan bir gün önce nişan yaptık. Adem 12 kişilik evinin yükünü tek başına taşıyordu. Evlenebilmemiz için mazota gidiyordu. Ölen yeğenim Salih Ürek de kız kardeşleri okusun diye mazota gitmişti. Hepsi 50 TL için öldüler.”
Ant bölgede fabrikalar kurulması halinde kaçakçılık yapılmayacağını söyledi. Sorumluların cezalarını en ağır biçimde ödemesini isteyen Ant, “Tazminat ya da özür istemiyoruz. Kim yaptıysa ortaya çıkarılsın” dedi. Köylülerden bir genç ise, “Burada bir kan davasında bile 150-200 bin TL’den söz edilir. 22 bin TL’yi kim ne yapsın. Bu mudur canın bedeli” diye konuştu.