Aydın 1. İdare Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda mahkeme İngiltere ile Türkiye arasındaki hayat standartları farklılığı nedeniyle Türk ailelere 70 bin TL tazminat ödenmesini kararlaştırırken, İngiliz aileye 2,5 milyon TL tazminat ödenmesine karar verdi.

HİZMET KUSURU YOK

İki ülke vatandaşının aynı saldırıda hayatını kaybetmesine rağmen farklı miktarlarda tazminat alacak olmasının tepki topladığı davaya bakan ve isminin açıklanmasını istemeyen Aydın 1. İdare Mahkemesi yetkilisi, tazminat miktarlarındaki farklılığın iki ülke arasındaki yaşam standartlarından kaynaklandığını bildirdi.

Tazminatın ölen kişilerin mesleği, yaşı ve aldığı maaş göz önüne alınarak verildiğini belirten yetkili, "İki yıl önce Aydın 1. İdare Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davada mağdur olan 3 Türk ailesine ve İngiliz ailesine farklı farklı tazminat kararı alınması, İngiliz ya da Türk insanının birbirinden üstün olmasından kaynaklanmıyor. Bu fark iki ülke arasındaki yaşam standartlarından kaynaklanmaktadır. Mahkeme burada tazminat miktarını belirlerken, öncelikle hizmet kusuru var mı yok mu ona bakılıyor. Bu
davada hizmet kusuru bulunmadı. Fakat bu davada kusursuz sorumluluktan dolayı ailelere tazminat ödenmek zorunda kalındı"

TEMYİZE GİDİLMEDİ

Yetkili, gazetelerde iddia edildiği gibi hazine avukatlarının davayı temyize taşıdıkları ve davanın Yargıtay aşamasında olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Yetkili, dava da tazminat miktarı belirlenirken bilirkişilerin, tarafın yaşı, işi, aldığı maaşı ve yaşasaydı ömrü boyunca kaç para kazanacağı dikkate alınarak ödenecek tazminat tutarını belirlediğini anlattı. Bu nedenle davanın İngiliz taraflarıyla Türk taraflarına farklı tazminatlar verildiğini anlatan Yetkili, "İngiliz ailenin aylık aldığı maaş bizim ülkemizdeki maaşlardan daha yüksek olduğu için Türk ailelerden daha fazla tazminat almaya hak kazandı. Burada yabancının değeri, Türkün değeri diye bir şey söz konusu değil. Ayrıca şu an dava daha temyize gitmedi. 30 gün içerisinde hazine avukatlarının temyize gitme hakkı var. Temyize gitse bile dava Yargıtay'da değil, Danıştay'dan tekrar bize gelir."

OLAYIN GEÇMİŞİ

Bilindiği gibi, İngiltere'nin Durham bölgesindeki Spennymoor kasabasından tatil için Türkiye'ye gelen Bennett, Kuşadası'nda bindiği minibüse konulan bombanın patlaması sonucu ölmüştü. Patlamada, Bennett'le birlikte biri yabancı dört kişi daha hayatını kaybetmişti.

Genç kadının nişanlısı Stephen Stables (23), erkek kardeşi Adam Megoran (16), teyzesi Toni Punshon, kuzeni Sam Punshon (14) ve teyzesinin erkek arkadaşı Michael Aspinall da patlamada yaralanmıştı.

Olay, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde 2005 yılında meydana geldi. Bombalı saldırıda hayatını kaybeden İngiliz turist Helyn Bennet'in ailesine Türkiye 1 milyon Sterlin tazminat ödemeye mahkum edilirken, aynı saldırıda hayatını kaybeden 21 yaşındaki Deniz Tutum, 23 yaşındaki Ufuk Yücedeniz ve 24 yaşındaki Eda Okyay ın aileleri de 70'er bin lira tazminat aldı.