İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, ekmek üretiminde çeşitli amaçlarla kullanılan yoğun katkı maddelerinin şeker hastalığı, obezite ve kansere yol açtığını belirtti.

İYSAD’ın açıklamasında, 1 Temmuz’dan itibaren gerek hijyen konusunda gerekse içeriğinde yapılan iyileştirmelere rağmen ekmeğin üretiminde kullanılan kimyasalların kanseri tetiklediği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sadık Çelik, Türkiye’de ekmek üretiminde hamuru kabartmak, ağartmak, dayanıklılığını artırmak, hacmini yükseltmek, ekmeğin çıtır çıtır olmasını ve parlak görünmesini sağlamak için üretim aşamasında kullanılan yoğun katkı maddelerinin eklenmesinin önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini vurgulayarak, bunun, başta şeker hastalığının ortaya çıkmasında birinci derecede etken olduğunu, obeziteye yol açtığını ve kanseri tetiklediğini kaydetti.

Bütün dünyanın terk ettiği beyaz un kullanımının Türkiye’de halen ekmek üretiminde uygulandığına dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti: ”Ekmek konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çok önemli adımlar atıldı, daha da ileri adımlarla, hedeflenen düzeye getirilmeli, dünya standartlarına ulaşılmalıdır. Artık eski alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz. Balon gibi şişirilmiş içi boşaltılmış ekmeklerin dayanıklı olmalarını sağlayan, üretim aşamasında kullanılan 10 çeşit kimyasal maddenin bilinçsizce uygulanmasıdır. Bu kimyasalların kansere yol açtığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.”


Sağlıklı olan tam buğday unu-

Sadık Çelik, ekmeğin tuzunun azaltılmasının ya da 650 randımanlı undan yapılmasının sağlık açısından yeterli olmadığına dikkati çekerek, ”1948’de Marshall yardımı ile hayatımıza giren, ruşeymi ve kepeği çıkartılmış beyaz undan ekmek üretimine son verilmeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler tam buğdaydan öğütülmüş undan evlerde ekmek tüketimini özendirerek, halkı bu konuda bilinçlendirmeli ve fırınlardaki ekmek üretim reçeteleri bu yönde değiştirilmelidir. Ekmekler doğal hamur ekşisiyle mayalanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin sağlıksız ve kötü beslenmesinin faturasının 55 milyar lira olduğunu dile getiren Çelik, ”Bu faturanın azaltılmasının yolu öncelikle halkın temel gıda maddelerinden en önemlisi olan ekmeğin sağlıklı hale getirilmesinden geçmektedir” dedi.