İZMİR'de sonuçlanan bir davada ceza mahkemesi hakimi Hasan Çelik'e iddiaya göre "Allah kahretsin, böyle hakimlik olur mu? Aynen Tayyip ağzıyla konuşuyorsun. Ben senin gibi hakim görmedim. `Ananı da al git', tarzında Tayyip gibi davranıyorsun" dediği öne sürülen avukat Ali Ertan Akgün, 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Avukat ile hakim arasında İzmir Adliye Sarayı'nda yaşanan ilginç tartışma geçen yıl 23 Mart'ta meydana geldi. Evli ve iki çocuk babası olan 48 yaşındaki avukat Ali Ertan Akgün, bir müvekkiline ait davanın duruşmasına girmek için davanın görüleceği İzir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonunda beklemeye başladı. Hakim Hasan Çelik, öğle tatili için ara verdi. İddiaya göre Akgün, yemeğe gitmek için odasından çıkan hakim Çelik'e, "Benim duruşmamı ne zaman alacaksın?" dedi, ardından da aralarında tartışma çıktı. Hakim Hasan Çelik, tutanak tutturup kendisine `ağır sözler sarfettiği' iddiasıyla avukat Ali Ertan Akgün'den şikayetçi oldu. Tartışma öğleden sonra bir kez daha tekrarlandı.

Yapılan soruşturmanın ardından Cumhuriyet Savcılığı, avukat Ali Ertan Akgün hakkında `Şerefe karşı hakaret' suçunu işlediği iddiasıyla 3 yıl hapis cezası istemiyle İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Tutuksuz yargılanan avukat Ali Ertan Akgün duruşmaya gelirken, hakim Hasan Çelik, duruşmanın yapılacağı tarihte kendi mahkemesinde duruşmaları olduğu için iki gün önce gelip mahkemede ifade verdi.

Hakim Çelik, ifadesinde şunları söyledi :

"Duruşmaya öğle yemeği için ara verdim. Avukat yanıma gelip, kendi duruşmasını ne zaman alacağımı sordu. Ben de kendisine mahkeme kalemine gidip öğrenmesini söyledim. Bağırıp çağırmaya, hakaret etmeye başladı. Bana hitaben `Allah kahretsin. Böyle hakimlik olur mu? Aynen Tayyip ağzıyla konuşuyorsun. Ben senin gibi hakim görmedim. `Ananı da al git' tarzında Tayyip gibi davranıyorsun' dedi. Bu sözleri kalemde ve koridorda herkes duydu. Yıllardır hakimlik yapıyorum, hiç böyle hakarete uğramadım. Beni suçlayan sözleri doğru değildir. Kendisine Tuncelili olup olmadığını sorduğumu söylüyor. Yargılama sırasında celse aralarında ara sıra duruşmaya gelen avukatlarla sohbet ettiğimiz olmuştur, ancak ben sanığa öyle bir soru sormadım. Sanığın amacı olayı siyasi mecralara çekip beni yıpratmaktır. Zaten ben de Elazığlıyım. Sanıktan şikayetçiyim."

SAVCI TANIKLIK YAPTI

Tanık olarak dinlenen mahkeme savcısı Sebahattin Açıkgöz de yargılanan avukatın Hakim Hasan Çelik'e yönelik ağır sözler sarfettiğini söyledi. Diğer tanıklarda aynı yönde ifade verdi.

Avukat Ali Ertan Akgün ise suçlamaları kabul etmedi. Akgün kendisini şöyle savundu:

"Tutanakta iddia edildiği gibi benim ismimi dahi bilmeyen hakime `Benim davamı ne zaman alacaksın?' demedim. Ayrıca ilk olay mahkeme kaleminde, daha sonra ise mahkeme salonunda olmuştur. Kalemde hakim beni omuzumdan çekip `çık dışarı' diye bağırdı. Ben kendisine burada her hangibir şey söylemedim. Sadece gözlerinin içerisine baktım. Kendisine `bırakın bırakın' dedim. Birkaç kez ikaz etmeme rağmen ceketimi bırakmadı. Hakime `beni dövecek misiniz?' dedim. Hakim bey bana `Avukatsanız avukatsınız. Biz çok avukat gördük' diyerek cevap verdi. İddianamede yer alan Başbakan'la ilgili sözleri de o an sinirli olduğum için söyledim. Beraatimi istiyorum."

"AİHM'E TAŞIYACAĞIM"

Mahkeme Başkanı Hakim Hüseyin Taşkın, avukat Ali Ertan Akgün'ün söylediği sözlerin sabit olduğunu, dinlenen tanıklarla da kanıtlandığını belirtip 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı, ardından cezasını erteledi.

Avukat Akgün, karar sonrası yaptığı açıklamada cezaya isyan etti. Akgün, "Başbakan vatandaşa aynı sözleri söyledi, hakkında dava bile açılmadı. Ben söyleyince yargılanıp ceza aldım. Böyle adaletsizlik olmaz. Davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar taşıyacağım. Bunca yıldır şerefimle avukatlık yaptım. Kimseyle tartışmadım" dedi.

Haber: DHA