Dr. Ender Saraç oruçtan normal yeme düzenine geçerken aşırıya kaçılmaması konusunda uyarırken, bayramda da tatlıyı az yemeyi, eğer az yiyemiyorsanız, tatlınız ne tür olursa olsun üzerine tarçın dökmeyi tavsiye ediyor.

Ruhlarımızı manevi iklimi, bedenlerimizi de oruçla dinlendirdiğimiz Ramazan ayı bayramla sona eriyor. Bir ay süresince alıştığımız beslenme düzenini terk edip, mutat düzenimize geri döneceğiz. Dr. Ender Saraç'ın, “Ramazan'da Sağlıklı ve İnce Kalın” kitabında hem sağlıklı bir bayram geçirmek hem de normal beslenme düzenine geçmek için tavsiyeler var.
TATLIDAN SONRA BİTKİ ÇAYI

Dr. Saraç oruçtan normal yeme düzenine geçerken aşırıya kaçılmaması konusunda uyarırken, bayramda da tatlıyı az yemeyi, eğer az yiyemiyorsanız, tatlınız ne tür olursa olsun üzerine tarçın dökmeyi tavsiye ediyor. Çünkü tarçın kan şekerini dengeliyor. Tatlıdan sonra 1 fincan karanfilli su veya açık çay, yasemin çayı, yeşil çay, kuşburnu, tarçın gibi bir bitki çayı için. Eğer şekeriniz yükseliyorsa veya sınırda şeker hastalığı probleminiz varsa doktorunuza danışarak organik chromium, zinc, acıbadem, kekik suyu gibi şeker düzenleyicileri kullanabilirsiniz.

HAMAMDA SIKI BİR TER ATIN

Dr. Ender Saraç, aşırı ve ölçüsüzce serbest yeme düzenine geçmenin fizyolojik olarak uygun olmayacağı noktasında uyarıyor. Saraç, Ramazan ayı süresince tuttuğumuz oruçtan sonra normal yeme düzenine geçerken ana öğünü yavaş yavaş öğleye çekmeyi, akşamları çok geç ve ağır yememeyi ve dolu mideyle kesinlikle yatağa girmemeyi öneriyor. Ramazandan sonra sabah saatlerinde hafiften başlayarak yavaş yavaş kuvveti artan sporlar yapabilirsiniz. Saraç, bayramın sonuna doğru bir gün hamam, sauna, buhar banyosu ya da aktif spor gibi bir yolla mutlaka sıkı bir ter atmanızı öneriyor.

TATLIYI YEMEKTEN ÖNCE YEMELİ

Dr. Ender Saraç "bayramda tatlı olmadan olmaz" diyor ama tatlı yerken dikkat etmeniz gereken noktaları da belirtmeden geçmiyor. Tatlıların tok karnına değil, yemekten 2-3 saat sonra ara öğün olarak yenmesini tavsiye ediyor

Ender Saraç. Tatlılar yavaş yavaş, küçük lokmalar halinde ve uzun süre çiğnenerek yenmeli. Bir seferde birkaç porsiyon yemek yerine farklı zamanlarda daha küçük porsiyonlar tercih edilmeli.