Ramazan ayı nedeniyle tatlı tüketimi artışını göz önünde bulunduran Belediye ekipleri, denetimlerde tatlılarda kullanılan yağların sağlıklı olup olmadığına dikkat ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz " Ramazan ayında tatlı tüketimi arttığından bu ürünlerin imalatında da dikkatsizlik ve baştan sağma olaylarına sıkça rastlanılmaktadır.

Kent merkezinde 15 tatlı imalathanesinde yaptığımız anlık denetimlerde özel bir cihazla kullanılan yağların polar değerleri tespit edildi. Yönetmelikler yağdaki polar değerini 25'e kadar izin veriyor. İdeal olan oran ise 17-18 olması gerekir. Standart değerlerin üzerindeki yağlar kansere davetiye çıkarmaktadır" dedi.

Açıkgöz, denetlenen yerlerden 3'ünde yağdaki polar değerinin 40'ın üzerinde olduğunu ifade ederek" Bu oran ürkütücü olduğundan söz konusu işletmeler hakkında Tarım İl Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunduk. 7 işletme de değerler sınır noktada olduğundan uyarılırken sadece 5 işletmede tatlı imalatında kullanılan bitkisel yağlardaki polar değer 17-18 arasında gözlendi. İzmit Belediyesi olarak denetimlerimizi sıklaştırarak sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Havva Açıkgöz, bitkisel yağların 3 defadan fazla kullanılmasının kanser riskini arttırdığını da belirterek" Belediye olarak gerek ev hanımlarını,lokanta, restoran, pastane gibi bitkisel yağların çokça kullanılan yerlerdeki görevlilere bu konuda eğitimler vererek" Bitkisel yağları 3 defadan fazla kullanmamalarını, kullanılan yağların Belediyemizce toplanarak biozdizel olarak değerlendirildiğini" söylüyoruz. Sağlıklı bir yaşam için herkesin duyarlı olması gerekir. Belediye Başkanımız Dr. Nevzat Doğan da sık sık bizleri, bu konularda daha duyarlı ve sık denetimler yapmamız yönünde teşvik etmektedir" şeklinde konuştu.