Yiyecek ve içeceklere dikkat edin: Özellikle yurtdışına seyahat ediyor ve gelişmekte olan bir ülkeye gidiyorsanız, tatiliniz boyunca yiyip içtiklerinize önem vermeniz gerekiyor.

İçme suyunun yetersiz olduğu ve suya bağlı kolera gibi hastalıkların yaygın olduğu yerlerde içtiğiniz suya dikkat edin. Kapalı şişede su tercih edin ve kaynatmadan açık su içmemeye özen gösterin.

Buz kalıplarında genelde musluk suyu kullanıldığını göz önüne alarak içeceklerinize buz atmamayı tercih edin.

Genelde büfe tarzı servis edilen yiyecekleri pas geçin. Onun yerine çok sıcak ya da çok soğuk gıdaları yemek daha doğru olacaktır.

Ellerinizi sık sık yıkayın: Ellerinizi yemeklerden önce ve sonra mutlaka yıkayın. Özellikle toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız ve para gibi herkesin elinde dolaşan maddelere temas ediyorsanız el yıkamayı ihmal etmeyin.

Su ve sabun bulamama ihtimaline karşı yanınızda sürekli hijyenik jel veya ıslak mendil taşıyın. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en önemli yolunun ellerinizi sık yıkamak olduğunu unutmayın.

Güneşten korunun: Sağlıklı bronzlaşmak ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak için saat 10.00-16.00 arası güneşlenmemeye özen gösterin. Mutlaka teninize uygun yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanın ve şapka takın.

Hayvanlarla temas etmeyin: Tatilinizi doğası ile ilgili fazla bilgi sahibi olmadığınız bir yerde yapıyorsanız, her türlü hayvanla temastan mümkün olduğunca kaçının.

Kaldığınız mekanda herhangi bir böcek, kuş ya da yarasa gibi bir hayvanla karşılaştığınızda kendiniz atmaya ya da öldürmeye çalışmayın. Yetkili kişilere haber verin.

Özellikle kuduz, gelişmekte olan ülkelerde hala önemli bir sorun. Eğer bir hayvan tarafından ısırılırsanız bölgeyi sıcak su ve sabunla iyice yıkayın ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Tatilde sıkışmayın: Kısa bir süreye birçok şeyi sığdırmaya çalışmayın. Kendinizi gittiğiniz yerdeki her müzeyi ya da önemli mekanı görmek zorunda hissetmeyin.

Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin, çok sıcak veya soğuğa maruz kalmamaya özen gösterin.

Tatilde olduğunuzu unutmayın ve gezmenin yanı sıra biraz da dinlenerek zamanınızın tadını çıkarın.