Universal Çamlıca Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özcan Kalem uyarıyor: "Yazın, kırık çıkık vakalarında ciddi sayıda artış gerçekleşiyor. Özellikle çalışan kesimden insanlar kendi araçları ile tatile çıkmayı tercih ediyorlar. Sıcak hava ve uzun süre direksiyonda kalmak dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Bu nedenle yaz aylarında ve tatil dönemlerinde trafik kazalarında önemli artışlar gerçekleşiyor.
Bize gelen vakaların birçoğu da trafik kazalarında oluşmuş kafa travmaları, kırık ve çıkıklar. Kazaların şiddetine göre kollarda, bacaklarda ve kaburga kemiklerinde kırıklar meydana geliyor. Trafik kazalarında yapılan en büyük yanlış yaralılara bilinçsizce yapılan ilkyardım. İlkyardım yapan kişilerin mutlaka bu eğitimi almış kişiler olması gerekir. Doğru bir ilk yardım uygulandıktan sonra hızlıca hastaneye ulaştırılan hastalarda felç ihtimali düşer."

AÇIK HAVA SPORLARI DA RİSK TAŞIYOR

Bütün yıl tatil yapmayı bekleyen çalışanlar ve öğrenciler deniz sezonunda dikkatli olmalılar. Açık havada yapılan doğa sporları adrenalin seviyesini arttırıp unutulmaz tatil anılarına eklense de tehlikeli bir hal de alabilir.

Kalem sözlerine şöyle devam ediyor: "Yıl boyunca spor yapmamış kişiler bir ya da iki haftalık tatilleri sırasında zamanı verimli kullanmak için her aktiviteye katılmak isteyebilirler. Ancak özellikle fiziksel güç gerektiren sporları yaparken antrenmansız olmamak lazım. Dalışlar esnasında da deniz sığlığı kontrol edilmeli.

Sığ sularda yapılan bu dalışlar boyun ve omurgada kırık oluşuma sebep olabilir. Bu tür durumlarda da ilkyardım hayati önem taşıyor. Bilinci açık yaralılar hiç kıpırdatılmamalı ve ambulansla hastaneye transferleri sağlanmalıdır."