Dijital dünyadaki tehlikenin artık normal hayattaki tehlikeden aşağıya kalır durumu kalmadığını bu nedenle velileri dijital güvenliğe de önem vermesi gerektiğini kaydeden Aydın Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Alkın velileri, bilgisayarlar ile ilgili güvenliği elden bırakmamaları konusunda uyardı.
Yazılım yüklemelerinin engellenmesi, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılacak bilgilerin sınırlanması ve gerekiyorsa anne-babaların da sosyal sitelere dahil olması gerektiğini vurgulayan Bülent Aklın, “Tatille birlikte öğrenciler zamanlarının bir bölümünü bilgisayar önünde geçirecek. Ancak dijital dünya pek çok tehlike ile dolu. Siber suçlular 500 milyondan fazla Facebook kullanıcısının ilgisini nasıl çekeceğini oldukça iyi biliyorlar. Bu nedenle zararlı aktivitelerini yaymak için "Gördüğünüz en komik video" veya "... filminin hiçbir yerde olmayan görüntüleri", "Youtube"a kolayca girin" gibi ilgi çekici linkler kullanırlar. Bu linkler Facebook"da duvar yazısı olarak bir arkadaşınızdan geliyormuş gibi görünür ve sizi buna tıklamaya teşvik eder. Bu tür linklerden korunmak için her gördüğünüz linke doğrudan tıklamak yerine öncelikle bu linkin gerçekten ilgili kişiden geldiğine emin olun. Ayrıca sisteminizdeki antivirüsün güncel olup olmadığını ve web korumasının açık olup olmadığını da kontrol edin. Eğer bu korumalar tam ise bu yazılımlar linki kontrol edeceği için tehlike azalıyor demektir. Ancak yine de bu türden çok çekici genel başlıklar içeren linklere şüpheyle yaklaşmak iyidir. Bu konuda çocuklarınızı uyarın” dedi.
Ülkemizde çok çabuk yayılan internet ve bilgisayarın amaç dışı kullanımının da çok yaygınlaştığını ve bir çok yerde faydalı durumdan çıkıp zararlı hale geldiğini kaydeden Okul Müdürü Bülent Alkın, “Pek çok çocuk, Facebook hakkında istediğinizden daha çok şey biliyordur. Nasıl uygulama ekleyip sileceğini veya bir kullanıcıyı nasıl bloklayacağını bilir. Ayrıca kendi fotoğraflarını arkadaşlarının arkadaşlarıyla nasıl paylaşacağını bile bilir. Ancak neyi paylaşmaması gerektiğini büyük ihtimalle bilmiyor olabilir. Bu nedenle çocuklarınızın e-posta adresi, telefon numarası, ev adresi gibi özel bilgileri genel ile paylaşmadığından emin olun. Ayrıca tatil gibi günlük planlarını, ebeveynlerinin evde olup olmadığı gibi kötüye kullanılabilecek bilgileri paylaşmamaları gerektiğini bilmeliler. Çünkü sosyal ağlarda tam olarak bu bilgileri ne türden insanlarla paylaştığınızı bilmeniz mümkün değildir. Bu bilgileri herkesin ulaşabileceği bir yere koymanın nasıl sonuçlara yol açacağını iyice anlatmanız gerekir. Çocuğunuzun hangi sosyal medya sitelerini kullandığını bilmelisiniz. Eğer vaktiniz varsa kendiniz bir profil oluşturup, bu sitede çocuğunuzun arkadaşı ve takipçisi olarak kendinizi ekleyin. Sizin için çok değerli olacak bu işlem, site başına ortalama 5-10 dakikanızı alacaktır. Bu sayede bu tür sitelerde çocuklarınızın kiminle arkadaş olduğunu neler paylaştığını yakından takip edebiliyor olacaksınız ve sonuç olarak bu siteleri daha verimli kullanmasını sağlayabileceksiniz” ifadelerine yer verdi.