Bazı partililerin, polisin taşlanmaması için büyük gayret sarf ettiği gözlendi.

Ahmet Türk ve milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi kararından sonra ilk kez Diyarbakır'a geldi. Kalabalık bir grup tarafından karşılanan Türk ve arkadaşları, DTP il binası önünde kendilerini bekleyenlere seslendi.

DTP'liler, konuşmaların ardından sivil toplum örgütleri ile görüşmek için parti binasının önünden ayrılırken, olaylar çıktı. Bir grup, güvenlik güçlerine taşla saldırdı. Uzun süre müdahale etmeden bekleyen polis, göstericilerin dağılmaması üzerine harekete geçti. Güvenlik güçleri, eylemcileri tazyikli suyla dağıttı. Ara sokaklara kaçan göstericilerden bazıları gözaltına alındı. Olaylar esnasında, yaşlı insanlar ve kadınların gösterilerin ortasında kalarak zor anlar yaşadıkları gözlendi.

Bu arada, polis, DTP eski il binasına giren göstericileri almak için kapıda bekledi. Polis, DTP'li eski yöneticilerle görüştükten sonra binadan çıkanları tek tek kontrol ederek, üzerlerindeki boyalı suyun izini aradı.

Gözaltına alınan biri bayan iki kişi, eyleme katılmadıklarını söyleyerek, polise uzun süre direndi. Polis aracının ön sileceğine tutunan genç, gösterilerle bir ilgisi olmadığını anlatmak için uzun süre dil döktü. Polis, şüpheliyi güçlükle aracın içine alabildi. Gözaltındaki bayan da okuldan geldiğini belirterek ağladı./yeni şafak