Ekonomist Dergisi'nden Kayhan Öztürk, ING Bank'ta son dönemde yaşanan değişimleri Kulis köşesinde şöyle anlatı:

" Geçen hafta ING Bank"ın genel müdür yardımcılarından Nihat Karadağ"ın görevinden ayrıldığını yazmıştık. Edindiğim bilgilere göre ING Bank"tan ayrılan üst düzey yöneticiler, Nihat Karadağ ile sınırlı değilmiş. Bankanın eski genel müdürlerinden (Oyakbank döneminde) ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Özdeniz ile operasyon, proje yönetimi ve kaliteden sorumlu genel müdür yardımcısı Gülden Çağlı da geçtiğimiz günlerde bankadan ayrılmış.

Bilgi teknolojilerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Kenan Atar ile kurumsal bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı Gülçin Gökçen"in ise görev pozisyonları değiştirildi. Her iki yöneticinin bundan böyle bankada danışman olarak görev yapacaklarını öğrendim.

Öte yandan bankadan yapılan açıklamaya göre iki Hollandalı genel müdür yardımcısı da yönetim kuruluna atandılar. Genel müdür baş yardımcısı olan Vincent van den Boogert yönetim kurulu başkan vekili ve murahhas üyeliğe atanırken, kredilerden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Adrianus Kas ise murahhas üye olarak atandı.

Boogert, bireysel bankacılık pazarlama, satış, kart hizmetleri ve ADK"dan sorumlu olacak. Adrianus Kas ise kurumsal ve biriysel krediler tahsis ile izleme ve yeniden yapılandırmadan sorumlu murahhas üye olarak görev yapacak.

Bu iki atama dışında Kenan Atar ve Gülçin Gökçen"in pozisyon değişiklikleri ve Nihat Karadağ, Gülden Çağlı"nın ayrılmasıyla birlikte bankada altı genel müdür yardımcılığı boş durumda. Bu görevler için önümüzdeki günlerde atama yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa kimlerin getirileceği merakla bekleniyor.

Peki ING Bank"ın üst düzey yönetimindeki bu hareketlilik neden kaynaklanıyor? Bu konuda çeşitli görüşler var. Finansbank ekolünden gelen genel müdür Hakan Eminsoy"un yönetim tarzı ile çoğu bankada Eminsoy"dan daha eski olan yöneticilerle uyum sağlanamaması bunlardan biri olarak gösteriliyor.

Bir başka görüşe göre ise bu değişikliklerin arkasında Hollanda hükümetinden yardım alan ING"nin izlediği tasaruf politikası yatıyor. Hollanda hükümetinin banka yönetiminden giderleri kısmasını, buna da Hollanda dışındaki iştiraklerinden başlamasını istediği belirtiliyor. Bankanın da bu istek kapsamında yüksek maliyetli yöneticilerle yolları ayırıp, giderleri düşürmeyi planladığı belirtiliyor. İki yabancı genel müdür yardımcısının yönetim kuruluna çıkarken, murahhas üye olarak icraatın içinde yer alacak olmaları da bunu destekler nitelikte.

Bu değişikliklerin bir hedefinin de Oyakbank döneminden kalan yönetici kadrosunu değiştirmek olduğu belirtiliyor. Zira bankanın üst düzey yönetimindeki değişimin, genel müdür yardımcılarıyla sınırlı kalmadığı belirtiliyor. Aldığım duyumlara göre aralarında Ankara bölge müdürü İdil Güven"in de olduğu bazı bölge ve grup müdürleri ile de yollar ayrılmış."