Önceki gün Meclis'e sevk edilen yasa tasarısının detayları belli olmaya başladı. Maden işçileriyle ilgili düzenlemelerin yanında taşeron sistemi de tasarı ile yeni bir döneme girecek.

Özellikle maaş, kıdem tazminatı ve izin sorunu yaşayan taşeron işçilerin sıkıntıları bitirilecek. Taşeronluk uygulamasının kanuna aykırı kullanılması halinde, taşeron işçilerine ödenecek ücret ve sağlanacak diğer sosyal haklar, asıl işverenin emsal işçisine veya benzer işi yapan işçiye ödenen ücret ve sağlanan sosyal haklardan az olamayacak.

MAAŞLAR EŞİTLENECEK

Böylece taşeron işçi asıl işi yapan kadrolu eleman ile aynı maaş ve haklara sahip olacak. İşverenler, taşeron şirketlere iş vermeleri halinde bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini işçinin başvurusu üzerine veya resen kontrol etmekle yükümlü olacak. Varsa ödenmeyen taşeron işçi ücretleri, taşeron şirketin hak edişlerinden kesilerek işçilerin bankahesabına yatırılacak. Bu uygulama sadece kamu kuruluşlarında değil özel sektörde de geçerli olacak. Özel sektör de yanında çalıştırdığı taşeron işçinin maaşının tam yatmasından sorumlu olacak.
 

TAZMİNAT VE İZİN HAKKI

Taşeron işçilerin kıdem tazminatları da maaşları gibi devlet güvencesi altına alınacak. Buna göre taşeron işçilerin hak ettiği kıdem tazminatları ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından doğrudan işçinin banka hesabına aktarılacak. İşçinin bağlı bulunduğu taşeron şirket değişse bile, kıdem tazminatı hesabında çalıştığı kurumdaki yılların toplamı geçerli olacak. Aynı şekilde taşeron işçilerin izin hakları da korunuyor. Taşeron şirket değişse bile izin süresi o işçinin çalıştığı kurumdaki toplam süreye göre hesaplanacak. Asıl işveren yanında çalışan taşeron işçilerin izinlerini kullanıp kullanmadığını kontrol etmek ve bunu uygulamakla yükümlü olacak.

HER İŞÇİ İÇİN 2 BİN TL CEZA

Alt işverenlere kanuna aykırı iş verilmesi veya alt işverenin düşük ücrette taşeron çalıştırması gibi kanuna aykırı hallerde, hem işverene, hem taşeron şirkete hem de işveren vekillerine her bir işçi için 2 bin TL para cezası verilecek.  (Takvim)