Samoa polisi, deprem sonrası meydana gelen tsunamide 63 kişinin öldüğünü, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini kaydetti.

Depremde yaralanan yüzlerce kişinin ise tedavi altına alındığı belirtildi.Bu arada Samoa'daki yetkililer, yeni bir tsunami uyarısında bulundu.

Amerikan Samoası'nda da şu anki verilere göre, depremde 24 kişinin öldüğü bildirilmişti.
Bölgede meydana gelen 8.3 büyüklüğündeki deprem sonucu tsunami uyarısı yapılan Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine ve Pasifik'teki diğer adalarda can kaybı olup olmadığıyla ilgili olarak da henüz bir açıklama yapılmadı.

Hawai ile Yeni Zelanda arasında bulunan volkanik yapıdaki Samoa adalarının Amerikan Samoası bölümünün nüfusu 65 bin civarındayken, Batı Samoa olarak da bilinen Samoa'nın nüfusu yaklaşık 220 bin kişiden oluşuyor.

WASHINGTON, BATI SAMOA'YI ''AFET BÖLGESİ'' İLAN ETTİ

ABD yönetimi, şiddetli deprem ve daha sonrasında meydana gelen tsunamiden etkilenen Amerikan Samoası'nı ''afet bölgesi'' ilan etti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın imzaladığı afet bölgesi kararı, bölgeye federal yardım gönderilmesini öngörüyor.

Söz konusu karar, zarar gören konut ve binaların yeniden yapılmasına mali destek verilmesi, mali kayıpların bir bölümünün karşılanması gibi uygulamaları da kapsıyor.Amerikan Samoası'nda yaklaşık 65 kişi yaşıyor.

Araçların ve insanların sel suları tarafından adeta yutulduğunu belirten yetkililer, Samoa ve Amerikan Samoası'ndaki kayıpların 100'ü aşabileceğini belirtti.

Batı Samoa Afet Kontrol Merkezi yetkililerinden Ausegalia Mulipola, tsunamiden etkilenen bölgelerde arama ve kurtarama çalışmalarının devam ettiğini, Samua ve Amerikan Samoası'ndaki can kayıbının şu anda bile 100'ü aşmış olabileceğini söyledi.

Bazı köylerde birçok evin denize sürüklendiği haberleri geldiğini ifade eden Mulipola, bazı bölgelerde ise tsunami dalgalarının çekilirken tonlarca kum bıraktığını, arama ekiplerinin kumun altında cesetler bulduğunu söyledi.

TSUNAMİ

Japonca'daki 'tsu' (liman) ve 'nami' (dalga) kelimelerinin birleştirilmesiyle kullanılan tsunami, ''deprem gibi sismik faaliyetler sonucu denizdeki su kütlesinin dikey olarak hareketlenmesiyle oluşan ve olağandan çok daha fazla hıza sahip dalga'' olarak tanımlanıyor.

Saatteki hızı 800-1000 kilometreye kadar da çıkabilen tsunami dalgaları, okyanus açıkları için olağan kabul edilen, ancak kıyılarda rastlanmayacak yükseklik olan 10 metreye veya daha yüksek seviyeye ulaşabiliyor.

Kıyıya ulaşan normal dalgalar sadece su yüzeyinin basit hareketinden oluşurken, tsunamide yüzeyden dibe kadar tüm su kütlesi hareket ediyor. Denizdeki veya okyanustaki akıntıları geçici olarak artırıp azaltması dışında tsunami ile deniz dalgası arasında herhangi bir bağlantı bulunmuyor.

Büyük çaplı tsunamilerin 10 yılda bir gerçekleştiği görülürken, şimdiye kadar kaydedilen tsunamilerin yaklaşık yüzde 59'u Büyük Okyanus'ta (Pasifik), yüzde 25'i Akdeniz'de, yüzde 12'i Atlas Okyanusu'nda ve yüzde 4'ü Hint Okyanusu'nda meydana geldi.

Bugüne kadar en fazla can kaybına neden olan tsunami ise 2004 yılında görüldü. Hint Okyanusu'nda meydana gelen 9,15 büyüklüğündeki depremden sonra ortaya çıkan tsunami, Endonezya, Sri Lanka, Tayland, Malezya ve hatta Somali kıyılarına kadar olan bölge ülkelerinde yaklaşık 230 bin kişinin ölümüne yol açtı./sabah