Kartal Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Kartal’da düzenlenen törenle açıldı. 16 Haziran – 6 Temmuz tarihleri arasında, 12 heykeltıraş, Kartal Özgürlük Meydanı’nda mermer blokları yontarak, Kartal’a sanat eserleri kazandıracak.

Kartal Belediyesi 29. Kültür Sanat Festivali kapsamında ikincisi düzenlenen Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’nun düzenleme kurulu başkanlığını bu sene de yüksek heykeltıraş Niyazi Dedeoğlu yapıyor. Dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce heykeltıraşın eserlerini değerlendiren seçici kurulun, seçtiği 12 eser Kartal’da yerini alacak.

Geçtiğimiz gün Kartal Özgürlük Parkı’nda, düzenlenen törenle açılan II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’na, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, eşi Feray Öz, Kartal Belediye Başkan Yardımcıları, heykeltıraşlar, II. Taş Heykel Sempozyumu Tertip Komitesi Başkanı Yüksek Heykeltıraş Niyazi Dedeoğlu ve sanatseverler katıldı.

II. Kartal Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu açılış konuşmasını Tertip Komitesi Başkanı Niyazi Dedeoğlu yaptı. Dedeoğlu konuşmasında, “Bu yıl bize 532 heykeltıraş başvurdu. Bu da gösteriyor ki, Kartal artık heykel sanatçıları tarafından çok cazip hale geldi. Bu durumdan ben de Tertip Komitesi Başkanı olarak son derece memnunum. Bu gibi sempozyumlar ilçelere en güzel sanat değerlerini kazandırıyor. Bunu bütün dünya yapıyor. Biz de Kartal olarak bu kervana katıldık. Bizler seçici kurul olarak sanatsal içeriğine riayet etmek üzere dil, din, ülke, ırk gözetmeden 532 heykeltıraşın eseri arasından 12 esere sempozyumda yer verdik. Bana çalışmalarımda destek veren tüm arkadaşlarıma ve belediye çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.

Tertip Komitesi Başkanı Niyazi Dedeoğlu’nun konuşmasının ardından, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz söz alarak, “II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’na hoş geldiniz. Bu bir çekiç vurma töreni. Geçen yıl yapılan heykel sempozyumunda son dere mutlu olduk. Niyazi Dedeoğlu’nun titiz çalışmasıyla yüzde yüze varan bir başarı elde ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Kartal heykelle tanışıyor. Geçen yıl yapılan heykellerin hangi mahallede, alanda yer alacağını Kartallılar belirledi. Belediyemizin kurumsal internet sitesinde halkın oylamasıyla belirlenen alanlara heykelleri yerleştirdik. Biz de yerel yönetim olarak bu işleri öğrenme aşamasındayız. Ekip olma aşamasındayız. Eğer bir kent gelişip güzelleşecekse bu sadece binaların değişmesiyle değil, kültür ve sanat hareketiyle olacağı inanıcıyla yürümeye çalışıyoruz. Bize bu konuda destek veren sevgili Niyazi Dedeoğlu’na, ekibine ve bu işi algılayıp bu güzel ortamı hazırlayan kendi ekibime teşekkür ediyorum. Sizleri ilk çekiç vurmaya davet ediyorum. Bu arada aramızda bulunan iki kardeş Belediye Başkanımıza da diyorum ki, umarım bu eserler bir gün sizin yaşam alanlarınıza da Kartal Belediyesi’nin hediyesi olarak yerleşir. Hepine teşekkür ediyorum. Heykeltıraş arkadaşların da bileğine kuvvet diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, eşi Feray Öz, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Mardin Ömerli Belediye Başkanı Yılmaz Altındağ mermer bloklara ilk murcu vurarak sempozyumu başlattı. Mermerden kırılan parçaları heykeltraş sanatçıları günün anısına imzaladı.

Vietnam’dan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne; Gürcistan’dan, Bulgaristan’a; İtalya’dan, Romanya’ya; Güney Kore’den, Türkiye’ye yontu sanatçıları, 21 gün boyunca eserlerini şekillendirecek.

2. Kartal Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu’na katılan Heykeltıraşlar ve yapacakları eserleri:

Agnessa İVANOVA (Bulgaristan) Güneş ve Rüzgâr
Arsen GUSHAPSHA (Rusya) Hayat Ağacı
Emine Berika İPEKBAYRAK (Türkiye) Kediler ve Balıkların Uyumu
Panaite CHİFU (Romanya) Harabe
Co Tran HOANG (Vietnam) Ağacın Hayatı
Gueorgui FİLİN (İtalya) Deniz Kızı
Jhon GOGABERİSHVİLİ (Gürcistan) Güneş Haraketleri
Nihat Sezer SEBAHAT (Türkiye) Dışarıyı Görmek
Qian LİANG (Çin) Sevimli Bir Kız
Tanya PREMİNGER (Rusya) İfşa
Viktar Kopach KOPACH (Belarus) Su Döngüsü / Fikirler Döngüsü
Radoslav SULTOV (Bulgaristan) -Köken