Ruhat Mengi"nin hazırladığı Star Televizyonu"nda yayınlanan tartışma programı “Her Açıdan” bu hafta Türkiye"nin ilk gündem maddesi olan “İrticayla Mücadelede Eylem Planı”nı masaya yatırdı. Mengi"nin konukları, Genelkurmay Eski 2. Başkanı emekli Orgeneral Edip Başer, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi- Siyaset Bilimci Prof. Dr. İlter Turan, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum ve Avukat Ergin Cinmen"di. Mengi"nin sorularını yanıtlayan Başer ilginç açıklamalar yaptı: “Bu belge olayı iki amaçlı gibi görünüyor. Yani "bir taşla iki kuş vurma" amaçlı gibi. Birincisi zamanlama konusunda, aydınların, halkın dikkatlerini, farklı gündem maddesine yönlendirerek insanların o noktadan uzaklaştırmak... Bir de her zaman var olan Silahlı Kuvvetleri küçük düşürme, yıpratmak, zayıf kılmak, milletin Silahlı Kuvvetlere saygısını azaltmak gibi bir davranış var ortada. Ayrıca bu belgenin yapısına baktığımızda da Genelkurmay"ın plan hazırlama tekniğine de uygun değil. Belgenin sahte olmasıyla çok daha vahim bir durum ortaya çıkıyor. O zaman devletin bazı kurumlarının yıpratılmayı hak eder bir pozisyonda olduğu ortaya çıkacaktır. Belki kurumların karşı karşıya gelmesi, kurumlar arasında bakışların arzu edilmeyen noktaya gideceğini tahmin ediyorum.”

Mengi"nin “Bülent Arınç orduyla ilgili yorumlar yapıyor, sonrasında Başbakan "Orduyla aramızda problem yoktur" diyor. Orduyla, hükümet arasında gerçekten bir problem yok mu?” sorusu üzerine Başer, şöyle dedi: “Topluma yansıyan şekliyle bir sorun yok gibi gözüküyor ve eğer bir sorun yoksa, bunun asıl mimarı Silahlı Kuvvetler ve onu yönetmekte olan komutanların demokrasiye olan saygısından kaynaklanıyordur.”

Başer, şöyle devam etti: “Orduya karşı şöyle bir oyun oynanıyor. Varılmak istenen siyasi bir hedef var. Bunun ne olduğunu birçok kişi görüyor. Bu siyasi hedefe ulaşmak için de bu ülkede bazı şeyleri yıkmak gerekiyor. Ve yıkmak istedikleri şeylerin önünde de Silahlı Kuvvetler var. Çözüm toplumun örgütlenmesinde.”

Başer, ayrıca eğer belge gerçekse Genelkurmay Başkanı"nın emekliye sevk edilebileceğini, demokrasilerde bunun yapılmasının doğru olduğunu belirterek, “Ancak, ellerinde gerçek belge olsaydı, bunu ortaya çıkarırlardı” dedi.

Mengi"den Avşar"a cevap

Ruhat Mengi programda ayrıca Hülya Avşar"ın “Erkeklerin arada bir aldatması evliliğe yarar sağlar” sözlerine değinerek şöyle cevap verdi: “Hülya Avşar"ı çok severim ama Türkiye"ye evlilik konusunda akıl verecek durumda değil. Kendisi başarısız bir evlilik yaşadı. Yakında arkadaşıyla evlenecek olursa bu sözleri kendi yaşamında önceki evliliğindeki durumdan daha da ciddi sorunlara neden olabilir. Biz daha önce "Evli çiftler haftanın belli günlerinde başkalarıyla çıkabilir" diyenleri de gördük. Bunu yaşadıklarında pratikte mümkün olamayacağını kendileri de görüp "Hata yapmışım" dediler. Uç görüşleri doğru buymuş, gerçek buymuş gibi yansıtmak kendinize olduğu kadar topluma da zarar verebilir. Aynı hafta içinde dergilere soyunan, erotik pozlar veren bir yazar için de "süper bir davranış, yapılamayanı yaptı, vücuduna sahip çıkan kadın davranışı" gibi yorumlar birbirini izledi. Tanınan, bilinen isimlerin soyunması, erotik fotoğrafları toplumla paylaşması -Avrupa"da bile görülmemiş bir davranış olarak- elbette ilgi çeker. Hatta daha çok soyunur, daha erotik pozlar verirse daha da fazla ilgi çeker. Ama bu davranışları topluma "doğru davranış, kabul gören eylem"olarak sunamazsınız. Ancak kendi isteğiniz veya kendi görüşünüz olarak sunar, bunun da "uç davranış" olduğunu belirtirsiniz. Sanatçının da, gazetecinin de "kamuoyuna malolmuş kişilikleriyle" topluma karşı sorumlulukları vardır.” vatan