BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun Kahramanmaraş'taki helikopter kazasında vefatının üzerinden günler geçti ama kazayla ilgili tartışmalar hala bitmedi. Şimdi de, cep telefonlarının verdiği sinyallerle uyduların gönderdiği veriler inceleme altında. Uzmanlara göre sinyaller yeteri kadar değerlendirilemedi...

Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği olayın ardındaki sır perdesi halen aralanamadı.

Düşen helikopter için başlatılan kurtarma çalışmaları da soru işaretlerinin bir parçası. Uzmanlar teknoloji doğru kullanılsaydı çalışmaların daha çabuk netice vereceği kanısında. Özellikle de şarjı bittiği için sinyali alınamadı denilen cep telefonları konusunda.

Bilgisayar Mühendisi Yıldız Sönmez, "Akım bitse bile içerisinde kendilerini tamamen off durumuna getirmeyip düzenli sinyal verebilecek modellerimiz var. Bu modellerden biriyse cep telefonu akım bittikten sonrada pil üzerinden ayrılmadığı müddetçe içerisinden yayın sinyal alınabilir" dedi.

Yılmaz Sönmez iletişim teknolojilerinde uzman bir isim. Oluşturulan meclis araştırma komisyonlarına daha önce bilirkişi olarak çağrılmıştı. Telekulak komisyonunda da vardı. Sönmez'e göre telefonun yaydığı o sinyali tespit etmek çok kısa bir sürede mümkün.

Yılmaz, "Muhsin Yazıcıoğlu olayında dediğiniz gibi beş telefon var gece saat 3'e kadar da bunlar yayındalarmış zaten. Bu yeterli fazla fazla zaten süre vardır. Ne kadarlık bir süre alır bunun tespiti? Yetkili mühendisler bunları tespit etmek isterlerse 15 dakika" diye konuştu.

Sadece telefonla değil. Yer tespiti için başka imkanlarda var. Bunlardan bir tanesi de İTÜ'ye ait uydu. Radar alt yapısı ile çalışan bu uydu optik okuma yapmadığı için kötü hava şartlarından da etkilenmiyor.

Yılmaz, "Uydulardan çok net bir şekilde tespit edilebilir İTÜ'nün "radar sat" dediğimiz yerdeki jeofizik görüntülerini tespit eden uyduları var. Bu radar sat uyduları yoğun ve kötü hava şartlarında da resim görüntüsü elde edebilir" şeklinde konuştu.

Yardım alınabilecek tek uydu İTÜ'nin ki de değildi. Amerika'ya ait uydularda o tarihte Türkiye üzerinde konumlanmıştı.

Yılmaz, "ABD lideri Barack Obama geldiği dönemde bir çok uydunun istihbarat amacıyla Türkiye'de kendi yörüngemizde konuşlandığını biliyoruz. Bu uydulardan tespit edilebilirdi. Başkan gittiği her ülkede bu konumlama yapılıyormu ?" sorusuna ise, "Tabii tabii" yanıtını verdi.

Yılmaz Sönmez, bu tip acil vakalar için bir servisinin muhakkak oluşturulması gerektiğinin de altını çizdi, "Bu çözüm nitelikle bilgisayar mühendislerinden nöbet tutan 7/24 saat nöbet tutan acil olarak bütün Türkiye'nin oraya kanalize olabileceği bir sıkıntı olduğunda bir nöbet merkezine ihtiyaç vardır" dedi.

Milliyet