Muğlalı harita mühendisinin açtığı sergi tartışma yarattı

Muğlalı harita mühendisi, hayal gücüyle, Hz. Muhammed'in annesi Amine, Hz. İsa'nın annesi Meryem, Hz. Musa'nın annesi Yuhip ve Hz. İbrahim'in eşi Hacer'in heykelini yaptı.

Muğlalı harita mühendisi Özden Akgüç, aralarında peygamberlerin annelerinin heykellerinin de bulunduğu heykellerini sanatseverlerle buluşturdu. Konakaltı Kültür Merkezi'nde açılan "Unuttuklarımız" adlı sergide, Hz. Muhammed'in annesi Amine, Hz. İsa'nın annesi Meryem, Hz. Musa'nın annesi Yuhip ve Hz. İbrahim'in eşi Hacer'in heykelleri var.
Sergisiyle gençleri düşünmeye yöneltmek istediğini belirten Akgüç, "Fotoğrafları bile olmayan dört kadının heykelini hayal gücümle yaptım. Bu kadınların 21. yüzyılda haksızlığa uğradıklarını düşünüyorum" dedi.

İlahiyatçıların görüşleri

Prof. Dr. Beyza Bilgin: İslamiyette Allah'ın resmini heykelini yapmak ve ona tapmak yasaktır. Araplar böyle bir şeyi kabul etmezler. Ben şahsen bu yapılanın din için sakınca getireceğini hiç düşünmem. Kendi insanım için de düşünmem.

Prof. Dr. Saim Yeprem: Gelenekte peygamber ailesine ait heykellerin yapılması söz konusu değil. Bunu halkımız yadırgayabilir. Sanat eserinde nasıl dizayn edildiğine de bağlı. Tamamen hayal gücüne dayalı bir durum. Bu zat hangi taassuba göre yapıyor? Bu problem yaratır.