AYDINPOST HABER SERVİSİ/Murat UÇKAÇ-Aydın Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Nizamettin Başaran, son iki yılda Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği yönetimi tarafından birliğe geçmişten miras kalan en önemli taşınmazların hiç bir duyuru yapılmadan ihale yapılmadan satışı yapıldığını ve bunun hukuka hakkaniyete ve ihale mevzuatına aykırı olduğunu söyledi. Son iki yılda yapılan satışlarla ilgili hazırladıkları dosyayı kooperatif üyelerinin imzasıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığına gönderdiklerini açıklayan Nizamettin  Başaran, birliğin bir kişinin iki dudağı arasından ve keyfi olarak yönetildiğini ileri sürdü.

Aydın Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Nizamattin Başaran, kooperatifin eski Başkanlarından Deniz Atay ve kooperatf üyeleriyle birlikte Tariş Pamuk Birliği binasında düzenlediği basın toplantısında, Tariş Pamuk Yağlı Tohumlar Birliği'nin son dönemlerde borçlarını tasfiye etmek için birlik taşınmazlarını değerinin altında, duyuru yapmadan satışa sunmasını eleştirdi.
Başaran, yapılan satışların yasalara uygun olması gerektiğini ancak nedense ihale yapılmadan kapalı kapılar ardında el altından satışların gerçekleştiğini öne sürdü.

resim-017.jpgBirlik yönetimini defalarca uyardıklarını dile getiren Başaran, “Tariş Pamuk Birliği'ne geçmişten miras kalan en önemli taşınmazının hiç bir duyur yapılmadan ihale yapılmadan satılması hukuka hakkaniyete ve ihale mevzuatına aykırıdır. Bu taşınmazların bedelinin borç ödemede kullanıldığının iddia edilmesi satışları meşru ve kabul edilebilir yapmaktan uzaktır. Birlik taşınmazla ihale ile veya duyur yaparak satmayı hiç denemeden el altından satma yoluna gitmektedir. Bu yasal aykırılık olduğu gibi mantıklı bir açıklaması da olamaz” dedi.

Birliğin bir çok makineyi hurda gösterip sattığını öne süren Nizamettin Başaran, “Son olarak birlik, Çiğli İplik Fabrikası arazisini İzmir Atatürk Organize Sanayi'ye 73 milyon 250 bin TL bedelle satmıştır. Çiğli'de en büyük ve en değerli taşınmazlardan olan bu yerin metrekare birim değeri 182.75'den satılmıştır. Halbuki aynı yönetim daha önce o arazi için 95 Milyon 977 Bin TL’ye satışı için genel kuruldan yetki almıştır. Fakat arazi 73 Milyon 250 Bin TL’ye satılmıştır. Bu yerler daha sonra küçük parsellere bölünerek birim değeri 400 TL'den İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi tarafından ihale ile satışa sunmuştur. Bu dahi birliğin taşınmazlarını nasıl sattığını ortaya koymaktadır. Şimdi birlik başkanı organize sanayi yönetimini suçluyor. Bu basiretsiz idarenin ortaya konmasıdır. Maalesef birlik bir kişinin iki dudağı arasından ve keyfi yönetilmektedir” dedi.

‘KURUCULARIN KEMİKLERİ DEĞİL RUHLARI BİLE SIZLIYORDUR’
resim-023.jpgBasın Toplantısında konuşan Tariş Aydın Pamuk Kooperatifi eski Başkanı Deniz Atay, “Birlik yönetimi Çiğli İplik Fabrikası arazisini kendi belirlediği fiyatın çok altında sattı. Ben burada asıl birlik yönetimine değil, delege arkadaşlara kızıyorum. Birlik ilk genel kurulda 35 Milyon TL zarar açıkladı. Son genel kurulda ise 51 Milyon TL zarar açıklandı. Kimse bunları sorgulamıyor. Hesap sorulmadığı içinde böyle sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Yönetimde zararın neden kaynaklandığını açıklamıyor. Birlik maalesef göz göre göre karanlık bir geleceğe doğru gidiyor. Bugün kurucuların kemikleri değil, ruhları bile sızlıyordur” şeklinde konuştu.

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği üyesi Aydın Pamuk Kooperatifi yönetimi tarafından iki yıl içinde satışı yapılan 5 ayrı arazinin ayrıntılı satışlarının ele alındığı 5 sayfalık şikayet mektubu kooperatif üyelerinin imzasıyla Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya gönderildi.

Aydınpost'u Twitter üzerinden takip etmek için tıklayın!