Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, dünyada tarım sektörünün her geçen gün öneminin artığına işaret etti. Ertürk, "Tarım zengin bir kaynaktır. Ancak doğru kullanmayı bilmeliyiz" dedi.
Dünyada yüz milyonlarca insanın açlıkla boğuştuğu gerçeği, tarımın önemini ve olmazsa olmazlığını her yeni yılda açıkça ortaya koyuyor. İçinde bulunduğumuz yüz yılda da su ve tohum 2 bin yıldır sürdürdüğü vazgeçilmezliğini sürdürüyor ve önümüzdeki yıllarda da bu durumun böyle devam edeceği açıkça görülüyor. Ülkemizin toplam yüzölçümünün yüzde 30'unu oluşturan 242 bin kilometre karelik alanda tarımsal faaliyetler yürütülüyor.
Tarım sektörünün dünyada rezerve sorunu olmayan tek kaynak olduğuna işaret eden Ahmet Ertürk, tarımdaki yeniliklere kapıların her zaman açık bırakılmasını gerektiğini söyledi. Ertürk, geride kalan zaman diliminde Ege'de pamuğun tarladan hasat edilmesinden sonra bereketli topraklarını 6 ay kış uykusunu yatırdığına dikkat çekti. Şimdi ise işini bilen çiftçilerin pamuk hasadından hemen sonra tarlasına kaba yemlik ürün tohumlarını ektiklerinin altını çizen Ertürk, "Çiftlerimiz bu şekilde devletten hem pamuğun hem de kaba yemlik ürünün destekleme primini alabiliyor. Uygulanan ürün destekleme primleri çiftçilerimize artı kazanç sağlıyor. Tarım ürünlerinde olduğu gibi, hayvancılık için verilen primler Ege'de hayvancılıkta büyük atılımlar gerçekleştirdi. Sür rekoltesinde hızlı bir artış oldu. Hayvancılıkla uğraşan ailelerin evlerine her ay ciddi sür gelirleri giriyor ve evin zaruri ihtiyaçlarını bu paralardan karşılanıyor. Avrupa'nın en zengin bitki örtüsüne sahip olan ülkesi olan Türkiye'de yetişen incir, fındık, kestane ve kayısı da dünya rekoltelerinin üzerinde yer alıyoruz. Bu durumun kıymetini bilelim ve bu gibi fırsatlardan yararlanalım" diye konuştu.
Toprak analizleri yaptırılmayan ve ıslah edilmeyen topraklardan yeterince verim alınamayacağını savunan Ahmet Ertürk, üreticiye düşen görevin toprağı nakış gibi işleyerek yeterince verim almak olduğunu ifade etti. Organize seracılık ve hayvancılık bölgelerinin ülke tarımına mutlaka kazandırılması gerektiğini açıklayan Ertürk, Aydın'ın Buharkent ilçesi ile Davutlar beldesi arasındaki bölgede var olduğu bilinen jeotermal enerjiden kesintisiz olarak yararlanılması gerektiğini kaydetti. Jeotermalle ısınan seralarda yetişecek sebze ve çiçeklerin ülke ekonomisine büyük katkıları olacağını bildiren Ertürk, şöyle konuştu: "Devletimizin bu konuda yatırım yapacaklara maddi desteği var. Kiraz, kestane ve nar son yıllarda bilinçli çiftçilerin önem verdiği ve para kazandığı meyvelerdir. Daha çok üretmek ve ihraç etmek için ülke çiftçilerinin ve ihracatçılarının ortak ilkeleri olmalıdır. Şimdi tarım ürünlerinin dünyanın kabul ettiği standartta paketleyip ihraç etme zamanıdır. Bazı ülkeler petrol zenginidir ama petrol rezervleri bir gün tükenebilir. Oysa ülkemizin tarım rezervleri ise sonsuzdur"