Türkiye, yatırım teşviklerinden sonra tarım teşvik sistemini de sil baştan değiştiriyor. Yeni sistemle buğday ekim alanları azalırken; ayçiçeği ekimi artacak. Kafasına göre ekim yapan çiftçi devlet desteğinden yararlanamayacak. 30 havzaya ayrılan Türkiye tarım alanlarında, bir ürün en iyi nerede yetişiyorsa orada destek alacak!

Halen 16 ürüne hangi bölgede ekilirse ekilsin destek veren devlet, 2010 yılından itibaren yeni destekleme sistemine geçecek. Böylece buğday, arpa, pamuk ya da ayçiçeği ekildiği her bölgede değil; en iyi yetiştiği yerde devlet desteğinden yararlanacak.

Ekim azalacak, üretim artacak!

Yeni sistemin devreye girmesiyle halen 8 milyon ha alanda ekilen buğdayın ekim alanı 7 milyon 300 bin ha"a inecek. Ekim alanı azalmasına karşın, verimlilik artacağı için üretim miktarı da 17.2 milyon tondan 18.3 milyon tona çıkacak.

Türkiye"nin en önemli üretim açıklarından olan yağlı tohum açığı da yeni sistemle kapatılmaya çalışılacak. Örneğin hala 555 bin ha alanda ekilen ayçiçeği ekim alanının yeni teşvik sistemiyle 1 milyon 191 bin ha"a çıkması sağlanacak. Böylece üretim miktarı da 854 bin tondan 2 milyon 230 bin tona yükselecek. Sonuçta Türkiye 726 milyon liralık ayçiçeği yerine 1 milyon 896 bin liralık üretim yapmış olacak.

Türkiye"de bu sistemin on yıllardır konuşulmasına rağmen adım atılmadığını anlatan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yeni sistem için çalışmaların 2006 yılında başladığını söyledi. Yeni sistemin oluşmasında 200 uzmanın görev yaptığını, üç üniversiteden hizmet satın aldıklarını belirten Eker, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destek Sisteminin Bakanlar Kurulu Kararı olarak yürürlüğe gireceğini belirtti. Kararnamenin Cumhurbaşkanlığı"na sunulduğunu ifade eden Eker, yeni sistemin 2010 yılından itibaren uygulanacağını söyledi.

Eker, halen desteklenmekte olan 16 ürün dikkate alınarak bir hesaplama yaptıkları belirterek, şöyle konuştu:

“Halen bu 16 ürün 15 milyon ha alanda ekiliyor. 35 milyon 300 bin ton ürün elde ediliyor. Ve bunun borsa değeri 23 milyon 413 bin lira. Yeni sistem devreye girdiğinde, üretim alanı aynı kalmakla birlikte, üretim miktarının 42 milyon 422 bin tona çıkacağını, üretim değerinin ise 28 milyon 719 bin lira olacağını söyleyebilirim. Böylece 16 üründeki değer farkı bile 5 milyar 300 milyon lira.”

İşte Türkiye"nin yeni Tarım havzaları:

Güney Marmara,

Batı Karadeniz,

Kuzeybatı Anadolu,

Doğu Karadeniz,

Karasu-Aras,

Kuzey Marmara,

Büyük Ağrı,

Söğüt,

Çoruh,

Yukarı Fırat,

Kıyı Ege,

Van Gölü,

Erciyes,

Kaz Dağları,

İç Ege,

Gediz,

Meriç,

Yeşilırmak,

Orta Karadeniz,

Karacadağ,

ZAP,

GAP,

Batı GAP,

Doğu Akdeniz,

Kıyı Akdeniz,

Ege Yayla,

Orta Kızılırmak,

Orta Anadolu,

Fırat,

Göller Havzası.

Hürriyet