Köyün güneyinden doğup gelen Deliçay, Kazandere"yi ikiye bölerek içinden akıp, Akçay"a karışıyor.
Köyün ortasında bulunan ve 1750"li yıllarda yapıldığı söylenen eski Osmanlı köprüsü, araç girişleri için dar olduğundan yanına geniş yeni betonarme bir köprü inşa edilmiş. Yanına inşa edilen betonarme köprü, eski köprünün güney bölümünün estetiğini bozmuş. Eski köprünün kuzey bölümü ise tüm çekiciliğiyle görülmektedir. Eski köprüyle, yanında yapılan yeni betonarme köprünün arasındaki mimari estetik fark hemen göze çarpıyor.. Deliçay üzerinde birçoğu tahrip olan ve birkaçı sağlam kalabilen Roma köprüleri bulunuyor. Köprünün üzerinde yer alan kitabede ne yazdığını köyde bilen yok. Köprünün birçok yerinde işaretler ve semboller bulunmakta, ancak ne olduğu bilinmiyor. Eski bir köy evinin altında, ana girişi sonradan yapılmış yöre taşlarıyla örülmüş bir yapı bulunuyor. İçeri girildikten sonra, küçük bir kapıdan farklı bir bölüme geçildiği görülüyor. İç bölümde ana kayaya oyulmuş bir oda bulunuyor. Mezar odasının tavanında, kaya oyulurken bırakılmış ne olduğu belli olmayan bir figür dikkat çekiyor.
Kazandere Köyü"ndeki evlerin çoğunda ahşap çıkmalara rastlanırken, köyün geleneksel yapı tipi olan evlerin günümüze kadar gelebildiği ve son yıllarda yerini yavaş yavaş betona bıraktığı öğrenildi. Bakımı pahalı olan otantik evleri, gelir seviyesi düşük olduğundan yaptıramayan köylüler, evlerin birçoğunun kaderleriyle baş başa kaldığını söylediler.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, dernek olarak köyde yaptıkları inceleme sonucunda Kazandere"nin tarihi ve doğal güzelliklerini gün yüzüne çıkarmaya yönelik girişimlere başladıklarını söyledi.