Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül"e gitti. Erdoğan da Milli Savunma Bakanı Gönül, MİT Müsteşarı Taner, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Şahin"le görüştü. Atalay, Köşk"e çıktı

Ergenekon soruşturması kapsamında önceki gün düzenlenen 10. dalga operasyonunda 40"ı aşkın asker, emekli asker ve sivilin gözaltına alınması, eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu"nun evinin aranması Ankara"da olağanüstü bir görüşme trafiğinin yaşanmasına neden oldu. Önceki akşam karargâha çağırdığı kuvvet komutanlarıyla geç saatlere kadar süren bir toplantı yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"la görüştü. Genelkurmay bir açıklama yaparak, Başbuğ"un, TSK"nın son gözaltılar konusundaki görüşlerini Başbakan ve Cumhurbaşkanı"na ilettiğini açıkça duyurdu.

Programlar iptal
Başbuğ"un kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile önceki akşam yaptığı 6.5 saatlik toplantı saat 23.30"da sona erdi. Bu toplantının ardından dün Genelkurmay"dan yazılı bir açıklama yapılabileceği beklentisi oluşurken, Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı sessizliğe büründü. Genelkurmay"ın sitesinden dün saat 10.00"da yapılan duyuruda, “Genelkurmay Başkanlığı"nca her hafta düzenlenmekte olan Basın Bilgilendirme Toplantısı, 9 Ocak 2009"de yapılmayacaktır” denildi. Yaşanan gelişmeler üzerine, komutanlar, Ankara dışındaki programlarını iptal etti.
Salı günü İzmir"e giden Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Orgeneral Başbuğ"un çağrısı üzerine Ankara"ya döndü. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık da, dün ve bugün Karadeniz Bölgesi"ndeki bazı jandarma birliklerinde denetlemelerde bulunacaktı. Işık, Trabzon ve Giresun"u kapsayan gezisini iptal etti.

Gönül-Erdoğan teması
Ankara"da dün öğle saatlerinden itibaren olağanüstü bir hareketlilik yaşanmaya başladı. İstanbul"dan saat 12.30"da gelen Erdoğan"ı, Esenboğa Havalimanı"nda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın karşılaması dikkati çekti. Erdoğan"ın, havalimanından Ankara"ya gelişinde makam aracına Gönül"ü alması anlamlı bulundu.
Erdoğan, daha sonra Başbakanlık Resmi Konutu"nda, MİT Müsteşarı Taner"i kabul etti. Bu görüşmede Atalay"ın da yer aldığı öğrenildi.

Önce Konut, sonra Köşk
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün, haftalık olağan görüşme çerçevesinde, Başbuğ"u saat 14.30"da kabul etmesi bekleniyordu. Başbuğ, Çankaya"ya çıkmadan önce saat 14.15"te, sürpriz bir biçimde Köşk"ün karşısındaki Başbakanlık Resmi Konutu"na geçti. Aynı dakikalarda, Gül-Başbuğ görüşmesinin 15.15"e ertelendiği duyuruldu. Başbuğ"un Erdoğan"la görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü. Ankara"da büyük heyecan yaratan görüşmede Başbuğ"un, Ergenekon"da yaşanan 10. dalga gözaltıların iki emekli orgeneral ve çok sayıda muvazzaf askeri de kapsaması konusunda, komutanların görüş ve hissiyatını aktardığı iddiaları kulislere yansıdı.
Görüşmenin ardından Başbakanlık"tan yapılan kısa açıklamada “Sayın Genelkurmay Başkanı"nın talebi üzerine yapılan görüşmede, gündemdeki son gelişmeler değerlendirilmiştir” denildi.
Başbuğ"un Erdoğan ile görüşmesinin başladığı sırada, bir başka sürpriz görüşme daha yaşandı. Atalay, Cumhurbaşkanı Gül"den istediği görüşme talebinin kabul edilmesi üzerine saat 14.35"te Köşk"e çıktı. Gül ile Atalay"ın görüşmesi 25 dakika sürdü. Bu durum Gül"ün, Başbuğ"la görüşmeden önce polis tarafından yapılan son gözaltılar çerçevesinde doğrudan İçişleri Bakanı tarafından bilgilendirilmesi olarak yorumlandı.

Köşk"te 1 saat kaldı
Başbuğ, 15.35"te de Başbakanlık Resmi Konutu"ndan Köşk"e çıkarak, Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya geldi. Başbuğ"un, 1 saat süren görüşmede Ergenekon soruşturması sürecinde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak TSK"nın genel eğilimi ile ordunun komuta kademesinin dünkü toplantısında oluşan tutumu Gül"e de aktardığı yorumları yapıldı.
Genelkurmay"dan saat 17.30 sıralarında yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Genelkurmay Başkanı bugün öğleden sonra yapmış olduğu görüşmelerde, özellikle dün yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve değerlendirmelerini sırasıyla sayın Başbakan ve sayın Cumhurbaşkanı"na sunmuşlardır.”

Trafik devam etti
Başbakanlık Konutu"ndaki trafik, Erdoğan"ın Başbuğ ile yaptığı görüşmeden sonra da sürdü. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, saat 18.00 sıralarında konuta gelerek Erdoğan ile görüştü. Görüşmeye, İçişleri Bakanı Atalay da katıldı. Erdoğan, konutta yaklaşık 40 dakika kalan Şahin"in ayrılmasından sonra, Atalay ile 10 dakika daha görüştü. Dünkü kritik temaslar çerçevesinde Erdoğan"la görüştükten sonra, Gül"e bilgi veren, ardından yeniden Başbakan"la bir araya gelen Atalay"ın görüşme trafiği dikkati çekti.

MİLLİYET