Protokolün imza törenine ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da katılacak

İsviçre, Türkiye ile Ermenistan arasında protokolün yarın Zürih'te imzalanacağını açıkladı. Ermenistan-Türkiye protokol imza törenine ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın da katılacağı ifade edildi. Tarihi protokolün son anda bir değişiklik olmadığı takdirde 176 yıllık tarihi Zürih Üniversitesi'nde imzalanması bekleniyor.
Türk diplomatik kaynakları Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan'ın yarın imza atacağı törenle ilgili, "İmza yerini belirlemede inisiyatif iki ülkeye arabuluculuk eden İsviçre'de. Yer konusunda öncelik Zürih Üniversitesi'nde” dediler. Ancak imza töreninin Zürih Üniversitesi'nde gerçekleşmemesi halinde üniversite yakınındaki bir otelde yapılma ihtimali de bulunuyor.

BÜYÜKELÇİ DEMİRALP İSVİÇRE'DE

Bu arada bir süre önce Büyükelçiler Kararnamesi ile İsviçre'ye büyükelçi olarak atanan Oğuz Demiralp'in de Türk tarafının imza töreniyle ilgili hazırlıklarını tamamlamak üzere dün akşam İsviçre'ye gittiği ifade edildi.


Güvenlik konseyi karar için toplandı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Türkiye ile mutabakatı görüşmek üzere genişletilmiş Ulusal Güvenlik Konseyi'yi topladı. Dini lider ve diasporadan sorumlu Bakanın da katıldığı Konsey toplantısında mutakabata ilişkin nihai kararın verileceği belirtiliyor.

Türkiye ile mutabakat konusunda diasporayı ikna amacıyla yaptığı yurt dışı gezilerinde sert protestolarla karşılaşan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, normalleşme sürecini görüşmek üzere genişletilmiş bir Ulusal Güvenlik Konseyi'yi topladı. Konsey'in, mutabakata ilişkin nihai karar vereceği belirtiliyor. Serj Sarkisyan, Ermenistan'a dönmeden önce yurt dışı gezisinin son durağı olarak ziyaret ettiği Rusya'da yaptığı açıklamada Konsey'in Türk-Ermeni protokollerinin imzalanmasına ilişkin nihai kararını vereceğini söylemişti.


Bizim açımızdan tereddüt yok

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanacak protokoller öncesinde Ermeni diasporasından gelen tepkileri değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Diasporadan gelen seslere bakmayın, her şey doğal seyri içinde hareket etmektedir” dedi. Davutoğlu, sözkonusu protokollerin Lozan anlaşması ile karşılaştırılmasının doğru olmadığını söyleyerek, bununla birlikte bu protokollerin “Lozan'la Türkiye'nin sahip olduğu sınırları teyit eden” bir boyutunun da bulunduğunu belirtti. Davutoğlu, “Lozan'la karşılaştırılması çok doğru değil, ne mahiyeti itibariyle ne de katılımcılar itibariyle. Nihayetinde bu iki komşu ülke arasında ilişkileri düzenleyen bir anlaşmadır” dedi./yeni şafak