Macar ustalar tarafından 75-80 yıl önce Aydın mimarisine kazandırılan evler, Veysipaşa ve Köprülü mahallelerinde yoğun olarak bulunuyor. Yıllardır mirasçıları tarafından bakımı yapılamayan tescilli Macar evleri, geçen zamana yenik düşerek yıpranmaya başladıkları gibi gelen geçenler içinde tehlike saçıyor. Çatılarının çökmeğe başlaması nedeniyle kiremitlerinin her gün birer ikişer yere düştüğü evlerin bu hali görenleri de üzüyor.

Özellikle Salı Pazarı’nın kurulduğu günlerde altına araçların park ettiği ve sokakta oynayan çocukların tehlike altında olduğu yapılar, ciddi tehlike kaynağı. Her biri yaklaşık 3-4 kilogramağırlığındaki orijinal Fransız Marsilya kiremitlerinin istenmeyen bir kazaya neden olmasından endişe duyan çevre sakinleri, gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını istiyor.

Bölgedeki bazı tarihi evlerin girişimler sonucu restore edilerek Aydın’a kazandırıldığına işaret eden Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği 2. Başkanı Mehmet Özçakır, “Geride kalan bu ve benzeri tarihi konaklar için el atılmazsa can güvenliğini de tehdit etmeğe devam edecek. Mirasçılarının elinde ilgisizlikten her gün daha fazla yitip giden tarihi mirasımızın kurumlarca satın alınarak kültür ve sanat çalışmalarında kullanılması büyükşehir Aydın’ın gelecekteki gurur markası olacaktır. Araştırma ve kültür merkezi, kütüphane ve butik otel olarak değerlendirilebilecek bu yapıların yoğun olduğu Veysipaşa ve Köprülü mahalleleri diğer restore edilen yapılarla ve Tralleis’e yakınlığı ile turizm için cazibe merkezi olacaktır. Bu yapıların her geçen yıl daha fazla tahribatını önlemek ve Aydın turizmine hizmet edecek bir yapı olarak kazandırılmak üzere önderlik yapılması Aydın’ın menfaatine olacaktır. Acilen bir önlem alınmaması halinde hem Aydın tarihi gün geçtikçe gözler önünde yitip gidecek hem de istenmeyen bir kaza ile ölümler yaşanabilecektir” dedi.

 

 aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png