Didim’de turizm çeşitliliğinin arttırılması amacıyla tarihi Milet Antik Kenti'nden Apollon Tapınağı'na kadar uzanan ve yıllardır ortaya çıkarılamayan “Kutsal Yol” üzerinde bisiklet ve yürüyüş yolu kazandırılma çalışmaları Mayıs ayında başlamıştı. Aralarında Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu, Milet Müzesi Arkeologlarından Hasibe Akad İslam, Dağcılık İhtisas Kulübü Başkanı Mustafa Aksoy, Bisikletçiler Derneği Aydın Temsilcisi Emre Polat, Aydın İl Özel İdare Planlama ve Proje Müdürlüğünden Hüsamettin Ayaz’ın yer aldığı heyet; Milet antik Kentinden yürüyüşe başlamış, Balat, Akköy ve Yalıköy sınırları içerisinden geçerek Mavişehir Mahallesi üzerinden Apollon tapınağının sınırlarına gelmiş ve Kutsal yolun ortaya çıkarıldığı alandan sona ermişti.

Yaklaşık 20 kilometrelik kutsal yolun Yürüyüş ve bisiklet yolu olarak kazandırılması ve buranın turizme açılması noktasında yapılan girişimlerde ise Kutsal yol güzergâhında bulunan ve tespit edilen kutsal yerlerin defineciler tarafından talan edildiği ortaya çıkarıldı.

Gezi ve inceleme esnasında çekilen fotoğrafları basınla paylaşan DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu “Kutsal yolla ilgili Bakanlıktan izin alındı. Bu yolun açılması noktasında izin alınmasına rağmen burayı bekleyen daha büyük tehlike mevcut; Maalesef bu yol üzerindeki yerler talan edilmiş. Akköy ve Didim arasındaki kalan yerde o dönemin önemli kişilerin yaşadığı ve mezarlarının olabileceği yerler definecilerce kazılmış ve talan edilmiş. Biz buranın turizme açılmasını istiyoruz ama ortada darmadağın bir durum söz konusu; Bu konuda yetkili mercilere bilgiler verildi ve gerekli güvenlik önlemleri alınıyor. Ayrıca biz şu an ortaya çıkarılan kutsal yolun muhakkak asfalt yol ile birleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png