Sarıkamış'ta 1896 yılında Rus Çarı II. Nikola tarafından tek çivi çakılmadan yaptırılan tarihi Katerine Köşkü vatandaşlar tarafından içerisine hayvanlar alınarak ahır olarak kullanılıyor.
Sarıkamış'ta bulunan ve yapım tekniği bakımından Dünya'da eşine ender rastlanan bir eser olan Katerine Köşkü bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı çürümeye terk edildi. Ağaçtan ve biri birine geçme metoduyla yapılan Katerine Köşkü'nün bir çok yerinde sökülmeler gözlenirken, binanın çürüyen ağaçları ise görenleri hayrete düşürüyor.
Osmanlı-Rus savaşından sonra Rus Çarı II. Nikola tarafından komutanlık binası olarak yaptırılan köşk, zaman zaman da av köşkü olarak kullanılmış. Yöre halkı tarafından 'Katerine Köşkü' olarak adlandırılan tarihi bina, bir 'ahşap harikası' olarak değerlendiriliyor. Buna rağmen yeterli ilgiyi göremeyen Katerine Köşkü' yavaş yavaş çürümeye yüz tutmuş.
Fırınlanmış çam ağaçlarının köşelerinin çentilmesiyle tek bir çivi bile kullanılmadan inşa edilen köşkte, duvarlarının içinden geçirilen borularla oluşturulan bir tür kalorifer sistemi bulunuyor. Köşkün içi ise 'Baltık tarzı' olarak isimlendirilen bir mimari tarzının özelliklerini taşıyor. Tarihi köşk, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1989 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştı.
KATERİNA KÖŞKÜ
19. Yüzyıl sonunda Baltık mimari tarzında, Doğu-Batı istikametinde inşa edilen bina dikdörtgen planlı olup, üç bölümden oluşmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının ana bölümü kesme taştan yapılmış olup, bu kısmın kuzeye ve güneye bakan giriş cepheleri yarım oval bir şekilde ahşaptan yapılmıştır.
Ana binanın sağında ve solunda bodrum katı ile birlikte iki katlı olan ve temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan yapılan ve yine giriş kapıları kuzeyden açılan iki bölüm daha mevcuttur. Bu iki bölümün cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ikişer sıradan oluşmaktadır. Ahşap hatılların çapı hemen hemen aynı olup, üst üste ve yan yana geçme tekniği ile inşa edilmiştir.
Binanın kuzey ve güney cephesinde üzerleri üçgen yapılı 8 adet büyük 4 adet küçük pencere mevcuttur. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının kenarlarında birer sütun ve bu sütun kısmın üzerini oluşturan çatı kısmında yüksekçe bir kırma çatı bulunmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu kapıya ve yan bölümleri oluşturan ahşap binanın giriş kapılarına merdivenle ulaşılmaktadır. Binanın yan cephelerinde ayrıca 4 adet pencere bulunmaktadır.