Krizden çıkış için tam bir işbirliği ve uyum gerekiyor

Yeniden yapılanma reformları gerçekleştirilmeli

'Aşırı temsil edilen' ülkelerin kotaları az temsil edilen ülkelere aktarılacak

Finans sistemi daha etkin bir şekilde denetlenmeli

Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Guvernörler Kurulu toplantısı sona erdi. Geçtiğimiz haftadan bu yana seminer ve konferanslarla devam eden iki dev finans kuruluşunun yıllık toplantıları, dünden bugüne kalan bazı guvernör konuşmalarının tamamlanmasının ardından gong çalınarak resmen sona erdi.

IMF - DB toplantılarının son gününde İstanbul kararlarının omurgasını oluşturacak ortak kararlara varıldı. IMF Başkanı Straus Kahn'ın, “Herkes çocuklarına bu toplantıları anlatacak” dediği tarihi toplantılarda alınan kararlar İstanbul Kongre Vadisi'nden dünyaya İstanbul Kararları olarak duyuruldu.

GÖREV TANIMI DEĞİŞECEK!

Kararların ilkini küresel istikrar için IMF'nin görev tanımının değiştirilmesi oluşturdu. Geleneksel olarak bugüne kadar IMF reçeteleri cari işlemler ve kur krizlerine göre yazılıyordu. Oysa küresel kriz her ne kadar finans krizi olarak başlasa da 'reel sektör' krizine dönüşmüştü. Dolayısıyla IMF'nin bu krizden çıkış yolu gösterebilmesi için öncelikle kendi görev tanımını ve reçetelerini değiştirmesi gerekiyor. İşte İstanbul'da alınan bu karar doğrultusunda görev tanımını genişletecek olan IMF, Mart ayında yapılacak bahar toplantısında bu değişimi genel kurula sunacak.

KİMLER YARARLANACAK?

IMF'nin ülkelere sunduğu mali desteklerden birini oluşturan 'Esnek kredi' imkanının da çok sayıda ülkeye açılması alınan ikinci karar oldu. Bu genişlemenin hangi ülkeleri kapsayacağı yapılacak çalışmayla belli olacak.

'İstanbul Kararları' olarak da isimlendirilen ortak kararlara göre, krizden çıkış önlemleri için ülkeler arasında tam bir işbirliği ve uyum gerekiyor. Gelişmekte olan ülkelerin, küresel toparlanmanın lokomotifi olmaya devam edeceğine de dikkat çekiliyor.

Canlandırıcı önlemlerin erken terkedilmesinin krizden toparlanma girişimlerine olumsuz etkide bulunabileceği, önlemlerin geç terk edilmesinin de kamu açıklarını yükselterek, enflasyon ve nihai olarak da faizleri yükseltici bir baskı yapacağı ifade ediliyor.

Gerek IMF, gerekse Dünya Bankasının, mevcut krizden toparlanma ve ilerideki krizlere karşı daha hazırlıklı olmak için yeterli sermaye gücü ile donatılması gerektiği kaydediliyor.



Gelişen ülkelerin kotaları artacak

Alınan üçüncü karar ise G-20'nin tavsiyesiyle gelişmekte olan ülke kotalarının artırılması oldu. Böylece gelişmekte olan ülkeler IMF yönetiminde daha fazla söz sahibi olacak, daha çok temsil edilebilecek. Ayrıca parasal anlamda da IMF kaynaklarından daha fazla yararlanacak. Ancak bunun için öncelikle Nisan 2008'de 54 ülkenin kotasının artırılması kararının uygulanması gerekiyor. 2008 artırımının üzerine ise İstanbul'da alınan artırım kararı eklenecek. Türkiye de kotası artacak 54 ülke arasında yerini alırken, rakamın ne olacağı yapılacak hesapla ortaya çıkacak.


Dünyaya yön verecek kararlar

Kalkınma Komitesi ile Uluslararası Para ve Finans Komitesince (IMFC) alınan ortak kararların özeti İstanbul Kararları olarak adlandırılacak. İstanbul Kararları'nın, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek G-20 ile IMF-Dünya Bankası Bahar Dönemi toplantılarına da esas teşkil edeceği vurgulanıyor. Son bir yılda, G-20 başta olmak üzere uluslararası platformlarda, ana hatları belirlenen strateji ve yönelimlere ilişkin nihai kararların 'İstanbul Toplantıları'nda şekillendirildiği kaydedildi.


Sayılarla IMF ve DB toplantısı


186 ülkeden katılımcıların hazır bulunduğu IMF-Dünya Bankası Guvernörler Kurulu Toplantısı boyunca 690 özel güvenlik, 485 temizlik görevlisi ve bin 500 kişi katılımcılara catering hizmeti verdi.

13 bin delegasyon ve 2 bin ziyaretçinin katıldığı toplantıları izlemek üzere bin 661 basın mensubu online akreditasyon yaptı.

Kartını alıp toplantıları izleyen gazeteci sayısı ise bin 138 oldu. Ana toplantılarda 11 dilde çeviri yapıldı.

Toplantıların yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yaklaşık 5 bin adet personel görev yaptı.

Kongre Merkezi'nin içinde şube açan Ziraat Bankası'nda bin 407 adet işlem yapılırken, bunun 754 adedi dolar ve avrodan liraya para çevrilmesi işlemi oldu.

Toplantılarda yaklaşık 500 bin adet su ücretsiz olarak dağıtıldı.

Konuşmalar sırasında izleyicinin gözünü yormaması, dikkatini dağıtmaması, konuşmacının elinde veya ekranda parlamaması için tavsiye edilen pet şişelerin kapak renginin, toplantıya özel mavi yerine beyaz üretildi./yeni şafak