Yunan Kültür Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre, Girit adasında araştırma yapan arkeologlar, günümüzden tam 130 bin yıl önce yaşayan insanların deniz yolculuğuna çıktığına dair kanıt bulduklarını söyledi.
Yunan ve Amerikalı uzmanların baltalar ve kimi araç gereçler bulduğunu söyleyen bakan, bunların adanın güney kıyısındaki barınakların etrafında bulunduğunu ve 130 bin yıllık olduklarının düşünüldüğünü belirtti.
Girit, anakaradan beş milyon yıl kadar önce ayrılmıştı. Bu gerçeğin ışığında, adadaki araç gereçleri yapanların deniz üzerinde 65 kilometrelik yolculuklar yapabildiği düşünülüyor.
Bu iddia, insanoğlunun atalarının Afrika'dan, Avrupa'ya sadece kara yoluyla göç ettiği görüşünü çürütebilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Araştırmanın sonuçları sadece Ege'de deniz ulaşımının düşündüğümüzden onbinlerce yıl erken başladığını göstermekle kalmıyor, aynı zamanda erken dönem insanlarının yeteneklerine dair bilgilerimizi de değiştirebilir" ifadesi yer aldı.
"Girit'te şimdiye dek elimizde erken dönem Taş Devri'ne dair bir kanıt yoktu" diyen arkeolog Maria Vlazaki, buluntuları kullanan insanların Afrika'dan ya da doğudan gelmiş olabileceklerini düşünüyor ve daha çok araştırılma yapılmasının gerektiğini belirtiyor.
Arkeologların, Girit'te daha geniş kazılar yapmak için Yunan hükümetine şimdiden başvurduğu öğrenildi.