İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, çıkar amaçlı suç örgütü lideri olmaktan 397 yıl hapis talebiyle yargılandığı tarihi dava bugün görülüyor. Sabah, duruşma salonunda yaşanan izdiham nedeniyle bazı tutuksuz sanıklar içeri giremedi. Duruşmada avukat sordu, "Belediyede çete ve örgüt var mı?", güvenlik amiri cevapladı, "Görmedim". Bu diyalog salondakileri güldürdü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyonların ardından, aralarında 397 yıl hapis cezası istenen Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da tutuksuz yargılandığı 130 sanıklı davanın ikinci duruşması başladı. Alkışlar ve sloganlar arasında duruşmaya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, açıklamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teşekkür ederken, tutuksuz sanıklardan Kubilay filminin yönetmeni Faik Ahmet Akıncı, ekibiyle birlikte adliyeye gelerek davanın belgeselini çekmeye başladı.

2011 yılı Mayıs ve Kasım aylarında polisin gerçekleştirdiği operasyonların ardından tutuksuz olan CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun aralarında bulunduğu 2’si aranan, 2’si başka suçtan tutuklu olmak üzere toplam 22’si tutuklu 130 sanığın yargılanmasına, geçen Nisan ayı başında İzmir Özel Yetkili 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanmıştı. Mete Atilla Kırdar, Bahattin Yadoğlu’nun mağdur, Cevahir Cem Kiraz, Kazım Murat Aydın’ın şikayetçi olduğu davanın ilk celsesi 10 gün sürdü. İlk duruşmanın sonunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey ile Grand Plaza A.Ş. Eski Genel Müdürü Muharrem Derbentoğulları'nın tahliyesine karar verildi. Daha sonra, kültürel faaliyetlerin ihaleleriyle ilgili tutuklanan 2 organizatör de ara kararla tahliye edildi. Davadaki tutuklu sanık sayısı 18’e düştü.

TEPKİYE DEVAM

18’i tutuklu 130 sanığın yargılanacağı davanın ikinci duruşması, bugün sabah saatlerinde aynı mahkemede tekrar görülmeye başladı. Duruşma öncesi yaklaşık bin kişi, adliye dışında toplanırken, adliyenin çevresindeki binalara, Başkan Kocaoğlu’nun fotoğrafları ve üzerlerinde, 'Halkın umudu, halkın başkanı Aziz Kocaoğlu', 'İşimiz İzmir, gücümüz İzmir', 'İzmir’in umudunu ve geleceğini esaret altına alamazsınız' yazılı pankartlar asıldı. Adliyenin C4 Blok girişi polis tarafından bariyerlerle kapatılırken, geniş güvenlik önlemleri de alındı.

Aralarında CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Musa Çam ve Alaattin Yüksel’in de bulunduğu çok sayıda partili de destek için adliyeye geldi. DİSK üyesi grup, “Tutuklu sendikacılar serbest bırakılsın” sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Grup adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ÖYM’lerin kanunsuz olduğunu, kendilerinin dinlenmediğini, adalet istediklerini, tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

BELGESEL ÇEKİMİ YAPILDI

Bu arada, davanın tutuksuz sanıklardan Kubilay filminin yönetmeni Faik Ahmet Akıncı da, ekibiyle birlikte adliyeye gelerek davanın belgeselini çekmeye başladı. Akıncı, “Filmi tüm festivallare göndereceğim. Öyle iddialı bir film olacak ve ödülleri toplayacak” dedi. Akıncı filmin adının 'Hukukun olmadığı dava' olarak düşündüklerini de söyledi.

EŞİYLE ELELE GELDİ

Hakkında 397 yıl hapis cezası istenen Başkan Kocaoğlu ise saat 09.30 sıralarında eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte elele adliyeye geldi. Kocaoğlu’nun gelişi sırasında izdiham yaşanırken, 'İzmir Aziz’dir Aziz kalacak', 'İzmir seninle gurur duyuyor' sloganları yükseldi.

“ARKADAŞLARIMIZA ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendisiyle birlikte Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da yargılandığı davanın görüldüğü İzmir Adliyesi’ne gelişi sırasında binlerce İzmirli tarafından alkışlarla karşılandı. Başkan Kocaoğlu düşüncelerini soran gazetecilere “Biz arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. 425 gündür ve 210 gündür tutuklu olan arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasını diliyoruz. Başka bir dileğimiz yok.” dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik davaya ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “Cumhurbaşkanımız sanıyorum dosyayı inceledi ve onun üzerine böyle bir değerlendirme yaptı. Kendisine hem kendi adıma hem arkadaşlarımız adına teşekkür ediyor, şükranlarımı bildiriyorum” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu bürokratlarının bir an önce serbest bırakılması dileklerini yineleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:

“Bugün şu andan itibaren tüm İzmirli hemşerilerimiz, hangi görüşten ve siyasi partiden olursa olsun tüm milletvekillerimiz, bizi tanıyan ve bilen tüm insanlar adaletin tecelli etmesini istiyor. Umuyorum her şey güzel olur. Arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşur. Zaten bugüne kadar ne ulusal, ne yerel basında, ne de İzmir’de herhangi bir vatandaşımızdan bu suçlamaları yaptığımıza dair, değil bir söz bir bakış bile almadık. Bizi ayakta tutan hemşehrilerimizin, arkadaşlarımızın, tüm siyası örgütlerin bizim haklılığımızı ve dürüstlüğümüzü teslim etmesidir.”

Duruşma saat 10.00 sıralarında kapının açılmasıyla başladı.

-Tanıklar dinleniyor-

Kocaoğlu, daha sonra İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına katıldı. Duruşmada tanıklardan Türkan Özgür, büyükşehir belediyesinde 15 yıldır avukatlık yaptığını, avukat olarak, diğer avukatlar gibi ihalelere girdiğini anlatarak, bu ihaleler sırasında herhangi bir zorlama, engelleme veya ihaleye fesat karıştırmaya şahit olmadığını söyledi.

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı'nda görevli diğer tanıklar da ifadelerinde ihalelerde zorlama ve engelleme olmadığını savundu. Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşmaya ara verdi.

TARİHİ DAVADA DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER

15.15 Özkan'ın beyanı sırasında bazı avukatların soru sorması ve uzaması üzerine ilginç bir durum yaşandı. En eski tutuklu sanık Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç söz aldı ve "Bizim için bir saniyenin bile önemi var. Betonların arasından geliyoruz. Bu kadar ayrıntıya girilmesin bize saygı gösterilsin" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Uysal duruşmaya ara verdi. Avukatların tanık dinletme konusunda kendi aralarında karar almasını, talep olunca tanık dinletme mecburiyetinde olduklarını ifade etti. Duruşmaya bir süre ara verildi.

15.05 Genel İs Sendikası'ndan Can Bahadır ve Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Aysel Özkan'ın tanık ifadeleriyle duruşma devam ediyor.

"ÇETE GÖRMEDİM"

15.00 İzmir Büyükşehir Belediyesi Güvenlik Amiri Ali Kaygusuz'la devam edildi.Tanık Kaygusuz'a avukatlardan biri "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde suç örgütü ve çete var mı" sorusunu yöneltince salonda fısıltı ve gülüşmeler oldu. Kaygusuz çete ve örgüt görmediğini söyledi.

14.45 Tanıkların dinlenmesine devam ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarından Türkay Salgut, Hüsniye Öztürk, Gülbeyaz Çelik ve Mete Uygur dinlendi. İhalelerde tehdit, kavga gibi olaylar yaşanıp yaşanmadığı soruldu. İhale günü katta çalışan tanıklar böyle olaylara şahit olmadıklarını ve duymadıklarını anlattı.

14.30 Avukat Mahmut Yılmaz tanıkların dinlenmesini bölerek, Mahkeme heyetine yeni yürürlüğe giren 6352 sayılı kanunun dikkate alınmasını talep etti. Kamu görevlileri hakkında savcılık makamının İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınmadan soruşturma açamayacağını önce bu izin işleminin tamamlanması gerektiğini belirtti. Mahkeme Başkanı Uysal, devam eden ve hükme bağlanmış davaları kapsamadığını söyleyerek savcıdan görüş aldı. Savcının da olumsuz görüşünü belirtmesinin ardından bu talep reddedildi.

14.15 Tanıkların dinlenmesine belediye hukuk müşaviri İlker Delikan'la başlandı.

14.10 Duruşma başladı. Mahkeme Başkanı Uysal avukatlara tüm tanıkları dinletmek yerine, "Performansınızı Tahliyeler yönelik kullanın" dedi. Bunun üzerine Avukat Zeynep Sedef Özdogan'in "Yeni yasadan sonra tahliye için çok fazla performans göstermemiz gerekmeyecek" sözleri Mahkeme Başkanı dahil gülüşmelere neden oldu.

14.00 Duruşma Salonu'nun kapısı açıldı. Ancak yine girişte arbede yaşandı.

11.55 Duruşmaya 14.00'e kadar ara verildi.

11.45 6’ncı tanık Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda görevli memur Murat Uysal dinleniyor. Uysal'a kadar; İhale Servisi'nde görevli memur Mustafa Metin Tezcan, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Şube Müdürlüğü memuru Erol Hanbayak ve belediye çalışanı Mustafa Ağar ve Kati Atik İsletmeler Şube Müdürlüğü Yazı İşleri görevlisi Özcan Kavak dinlendi.

10.55 Tanıkların dinlenmesine Büyükşehir Belediyesi avukatlarından Türkan Özgür ile başlandı.

10.50 Şule Han Ulusoy açık hava sineması etkinliğiyle ilgili yargılandığı davada, ihaleden anlamadığı ve üzerine atili suçları kabul etmediğini söyleyerek beraatını istedi.

10.40 Duruşmaya başlandı. Tutuksuz sanık Şule Han Ulusoy geçen celselerde dinlenmediği için ifadesi alınmak üzere çağrıldı.
Avukatlar sanığın ifadesinden önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı yasayı anımsatarak "CMK 250. Madde mahkemenizin yetki alanından çıkartılmıştır" diyerek ifadenin tutanaktan çıkartılmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Uysal bu ifadeyi tutanaktan çıkarttırdı.

10.30 Mahkeme üyeleri yerini aldı. Tutuklu ve tutuksuz sanıkların yoklamasına devam edildi. Dışarıda kalan tutuksuz sanıklar ve avukatlara yer açıldı. Mahkeme Başkanı Halit Uysal izleyicilerden bir bölümünün dışarı çıkmasını yer açmasını rica etti.

10.10 Başkan Aziz Kocaoğlu da eşiyle duruşma salonunda yerini aldı.

10.06 Duruşma salonun kapısı açıldı.Girişte izdiham ve arbede yaşandı.Salon tıklım dolu olduğu için bazı tutuksuz sanıklar dışarıda kaldı. İzleyicilerin bir kısmı boşaltılıyor.

10.05 Duruşma salonuna ve adliye binasına sadece avukatlar tutuklu yakınları tutuksuz bürokratlar ve basın mensupları alindi. 8. Ağır Ceza Mahkemesi kapısı önünde bunaltan sıcakta; kalabalık kapının açılmasını bekliyor.
iPhone'umdan gönderildi.

09.35 Sevgi gösterisi ve sloganlar eşliğinde adliye merdivenlerinde açıklama yapan başkan Kocaoglu, " 425 gündür tutuklu olan arkadaşlarımız var. O arkadaşlarımızın bir an önce tahliye olmalarını istiyoruz. Desteğe gelen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kocaoğlu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tarihi dava için geride kalan hafta yaptığı ‘Buradan bir şey çıkmaz’ yorumunu da “Sayın Cumhurbaşkanımız anlaşılıyor ki dosyayı incelemiş ve kendisinde böyle bir kanaat oluşmuş. Kendisine teşekkür ediyoruz ve şükranlarımızı sunuyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

09.30 Aziz Kocaoğlu eşi Türkegül Kocaoglu ile adliyeye geldi.

09.00 İzmirliler,sendikalar ve sivil toplum örgütü üyeleri Bayraklı Adliyesi önünde toplandı. Kalabalık adliye bahçesine sokulmuyor. Geniş güvenlik önlemleri var.

TARİHİ DAVADAN NOTLAR:

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 3.Yargı Paketi'ni jet hızıyla onaylaması, 2 gün önce de rahatsızlığını ifade ederken İzmir'i işaret etmesi duruşma salonuna da olumlu yansıdı.Konuştuğumuz Belediye bürokratları tahliye beklentilerinin arttığını söylüyor.

-Tutuklularda da ilk duruşmaya göre daha rahat ifadeler yüzlerine yansımış.Genel hava ve beklenti olumlu. Nisan'daki ilk duruşmaların aksine, adliye çevresinde kalabalık sessiz bir bekleyişte. Polis daha fazla önlem almış, adliye çevresi yine kalabalık.

-Davanın tutuklu sanıklarından organizatör Alaattin Eraslan'in mide kanserine yakalandığı ve duruşmalara katılamayacağı öğrenildi.

-Duruşmayı CHP İl Başkanı Ali Engin Başkan Kocaoğlu'nun yanında izliyor. CHP İzmir Milletvekilleri Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Rahmi Aşkın Türeli ve Erdal Aksünger de salonda. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de adliyede.

-3 Nisan'da başlayan ilk duruşma 10 gün sürmüştü. Bugün başlayan ikinci duruşmada 30 tanığın dinlenmesi bekleniyor.

-Tanıkların hepsi dinlenirse yarına da sarkabileceği ifade edilirken mahkeme heyeti avukatların arasında tahliye talepleri de olan talepleri değerlendireceğini de duruşma öncesi açıkladı.

TUTUKLU SANIKLAR

Pervin Şenel Genç (İBB Genel Sekreteri), Abdülhalim Cumhur Yazıcı (İBB Eski Kültür ve Spor Dairesi Başkanı), Ali Sabuktay (İZENERJİ Genel Müdürü), Hilmi Özen (Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü), Hüseyin Kırmızı (İZELMAN Genel Müdürü), Mehmet Sayar (İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü), Selçuk Savcı (İBB Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı), Tülay Azeri (İBB Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı), Hakan Say (Organizatör), Ömer Devrim Ergin (Organizatör), Sedat Sakur (Organizatör), Alaattin Eraslan (Organizatör), Ferik Faruk Boyacıoğlu(Organizatör), Murat Boyacıoğlu (Organizatör), Gökhan Boğazkesen (Organizatör), Ata Karakaş (Organizatör), Cafer Alt (Genel İş 3 Nolu Şube Denetim Kurulu Başkanı), Cafer Konca (Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı)

Vatan