Dünya Bülteni / Haber Merkezi

12 Eylül darbe davası yarın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlıyor. Mahkemenin istediği Adli Tıp raporunun yetişmeyeceği belirtilirken, Evren’in avukatı “Mahkeme isterse Evren duruşmaya gelecek” dedi.

Star Gazetesi'nin haberine göre Türkiye tarihinde bir ilk oluşturacak yargılamada gözler Evren ve Şahinkaya’nın duruşma salonuna gelip gelmeyeceğine çevreldi.

Avukatların mahkemeye sunduğu doktor raporlarını inceleyen Adli Tıp Kurumundan, “duruşmaya katılabilirler ya da katılamazlar” yönünde bir cevap gelmezken, mahkemenin bir hakim görevlendirerek Evren ve Şahinkaya’nın savunmalarını hastanede alabileceği öğrenildi.

YAZI ADLİ TIP’A ULAŞMADI

Telekonferans yöntemiyle darbecilerin mahkemeye savunma verme durumu değerlendiren Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Adli Tıp Kurumundan rapor gelmediği için henüz bu konuda kararını vermedi. Adli Tıp Kurumu yetkililerinden alınan bilgiye göre ise mahkemenin yazdığı müzekkerenin Adli Tıp Kurumuna ulaşmadığı öğrenildi. Bu yüzden Evren ve Şahinkaya’nın mahkemeye gelip gelemeyeceği konusunda kararın gecikeceği ifade edildi.

GATA’DA SAVUNMA HAZIRLIYOR

Star’a konuşan Kenan Even’in avukatlarından Sezin Duygu Tuncer, Evren ve Şahinkaya’nın ciddi sağlık sıkıntıları olduğunu ancak mahkemenin getirin talimatı olursa Evren ve Şahinkaya’nın mahkemeye gelerek savunma yapacağını ifade etti. Evren’in GATA’da mahkemeye yapacağı savunmasına hazırlandığını belirten Tuncer, Evren’in kendisini savunmak istediğini bildirdi.

KAPILARA LİSTELER ASILACAK

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda 12 Eylül davasını 21 gazeteci, müdahillik talebinde bulunan 21 avukat, müdahillik talebinde bulunan 63 temsilci ve 42 siyasi ve dernek temsilcileri izleyecek. Mahkeme’ye çok fazla başvuru olması nedeniyle içeri girebilecekler isim isim belirlendi. Yarınki duruşmaya girebileceklerin isimleri bugün Ankara 12 Ağır Ceza Mahkemesi kapısına liste halinde asılacak.

Çok sayıda gazetecinin davayı izleme talebi olduğu öğrenilirken mahkemenin Adliye muhabirlerine öncelik tanıyarak liste hazırlayacağı ifade edildi. Ankara Adalet Sarayında yoğun güvenlik önleminin alınacağı 4 Nisan 2012 de yolların kapatılacağı ve kimlik kontrolü sonrası duruşmaya gelenlerin alınacağı bildirilirken herhangi bir provokatör eylem olabileceği gerekçesiyle de çevik kuvvet polisi hazır bekletilecek.

MAHKEME: SANIK AYAĞA KALK

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın mahkeme gelmesi durumunda mahkeme heyeti ‘sanık ayağa kalk’ diyerek 12 Eylül’ün iki kudretli paşasının kimlik tespitini yaptıktan sonra sanık avukatlarının görevsizlik itirazını ve daha önce mahkemeye yaptığı diğer itirazlarını değerlendirecek. İlk duruşma saatinde müdahillik taleplerinin sonucu açıklayacak olan mahkeme heyeti sonrasında mahkemenin istediği doküman ve arşivleri gelip gelmediğini, geldiyse ne gibi delillerin mahkemeye geldiğini açıklayacak. Tüm bu işlemlerin ardından iddianamenin okunmasına geçilecek.