Maglay kentinde 1560 yılında yaptırılan tarihi caminin restorasyonunun başlatılması dolayısıyla düzenlenen törene Zenica-Doboy Kantonu Başbakanı Fikret Plevlyak, TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Banya Luka Müftüsü Ethem Camciç, Bosna-Hersek İslam Birliği Diaspora Birim Başkanı Mirsad Kalayciç, Maglay Başimamı İzudin Krusko, Sırp Ortodoks Kilisesi Bölge Başpapazı Vladimir Kukiç, Maglay Hırvat Katolik Piskoposu Yakov Filipoviç, restorasyonu yapacak Usra inşaat firması sahibi Ramazan Uslu ile çok sayıda davetli katıldı.

Zenica-Doboy Kantonu Başbakanı Fikret Plevlyak, törende yaptığı konuşmada, Kurşunlu Camisi'nin Maglay'ın çok önemli bir tarihi yapıtı olduğunu ifade ederek, bu eserin restorasyonunun yapılacak olmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

Plevlyak, restorasyonun başlatılmasını sağlayan TİKA'ya ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

TİKA Koordinatörü Dr. Oruç da bu proje ile Bosna-Hersek'te güzel bir hizmeti daha başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

TİKA olarak, Bosna-Hersek'te eğitimden sağlığa, altyapıdan ekonomiye, hayatıntüm alanlarında çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Dr. Oruç, ''Şimdi de Yusufpaşa'nın emanetine el atıyoruz. Ortak köklerimiz olan Osmanlı'nın, Bosna topraklarında miras bıraktığı bu emaneti, bugün Türkiye ile Bosna'nın evlatları olarak bizden sonraki kuşaklara aktarmak için restorasyon çalışmasıbaşlatacağız'' dedi.

Dr. Oruç, Osmanlı'nın her şeyden önce bir medeniyet dilinin adı olduğunu, bu dilin, kelimelerini taşa, toprağa, insana yazdıran, zarif ve estetik olduğunu vurguladı.

Yusufpaşa Camisi'nin restorasyon çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak camiyi ibadete açacaklarını söyleyen Dr. Oruç, şunları kaydetti:

''Halk arasında 'Kurşumliya' olarak bilinen Yusufpaşa Camisi, klasik Osmanlı dönemi mimarisinin en seçkin örneklerinden birisidir. Biz bununla ilgili ihale veproje çalışmalarını geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik. Projelerimiz tamamlandı. Buprojemiz, Federal Ulusal Anıtlar Koruma Komisyonu tarafından da geçtiğimiz ay onaylandı. Umarım en kısa zamanda projeyi başarıyla sonuçlandırırız.''

Maglay Başimamı İzudin Krusko da kentte daha önce ''Vali Recep Yazıcıoğlu'' adına Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çok güzel bir cami yaptırıldığını ifade ederek, şimdi de 451 yıl önce inşa edilen tarihi camiyi yaptıranların torunlarının, bu camiye yine sahip çıktıklarını kaydetti.

Ortodoks Kilisesi Bölge Başpapazı Vladimir Kukiç de törende yaptığıkonuşmada, Maglay'daki Ortodoks Sırplar adına Yusufpaşa Camisi'nin restorasyonu dolayısıyla TİKA'ya teşekkür etti.

Yusufpaşa Camisi'nin her şeyden önce bir tarihi yapıt olduğunu vurgulayan Kukiç, bu nedenle bu yapıtın Maglay'da bulunan diğer dinler için de önemli olduğunu ve ayakta kalması gerektiğini söyledi.

Maglay Katolik Piskoposu Yakov Filipoviç de Yusufpaşa Camisi'nin inşa edildiği sırada, yapı malzemesine ''aşk ve sevginin'' de konulduğunu ifade ederek, bu aşk ve sevginin, şimdi yapılacak restorasyon ile yeniden canlandırılacağını belirtti.

Filipoviç, ''Manevi değer taşımayan inşaatlara yüklü yatırım yaptığımız bu dünyada, böylesi yatırım kesinlikle yanlış değildir. Türkiye'yi bu nedenle kutluyorum'' dedi.

Restorasyonu yapacak Usra inşaatın sahibi Ramazan Uslu da kendilerinin daha önce Kırım'daki tarihi Zincirli Medresesi'nin restorasyonu başta olmak üzere birçok tarihi eseri ayağa kaldırdıklarını belirterek, bu caminin restorasyonunu da en kısa sürede tamamlayacaklarını kaydetti.

Tören kapsamında daha sonra, Banya Luka Müftüsü Camciç dua etti, çeşitli ilahi grupları tarafından Türkçe ve Boşnakça parçalar seslendirildi. Törende, Sırp asıllı Elena Vukiç'in seslendirdiği ilahiler ise salonda bulunanlar tarafından büyük beğeni topladı.

Klasik Osmanlı mimari tarzıyla Maglay kentinden geçen Bosna Nehri kenarına 1560 yılında yaptırılan tarihi Yusufpaşa Camisi, 1870 yılında onarımdan geçirilmişti. Savaş zamanında büyük zarar gören caminin, daha sonra yıkılan minaresi yeniden yaptırılmıştı.