1999 depreminden 10 yıl sonra bu kez İstanbul'da buluştular

ABD eski Başkanı Bill Clinton İstanbul"da katıldığı konferansta, “üzerinde koyunların yaşadığı” Kardak yüzünden Türkiye ve Yunanistan"ın savaşın eşiğine geldiğini öğrenince bunu bir şaka sandığını söyledi. Clinton, Türkiye"nin AB üyeliğinin dünya için önemli olduğunu vurguladı

Clinton, Sinpaş Gayrimenkul"ün 35. yılı dolayısıyla düzenlediği “Sürdürülebilir Başarı İçin Liderlik” konulu Boğaziçi Konferansı"nda konuştu. Clinton, konuşmasında Ankara ve Atina arasında 1996 yılında Ocak ayında yaşanan Kardak krizine de değindi.

İşte Clinton"ın konuşmasından öne çıkanlar:

* İslam"ın çok iyi anlaşılması lazım. Bunun için din ve siyasetin birbirinden ayrı tutulması gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye"nin AB"ye girmesi önem teşkil ediyor. Türkiye"nin AB"ye girmesi dünya açısından önem taşıyor.

* ABD her zaman bu çabayı takdir etti ve Türkiye"nin AB üyesi olmasını her zaman destekledi. Ben Türkiye"yi başkanlık dönemimde Kıbrıs gibi önemli sorunları hakkında da destekledim. Benim ve ABD"li diğer diplomatların düşüncesinde Türkiye, etrafını çevreleyen tüm kritik coğrafyaların geleceği için çok önemli bir ülke durumunda.

Kardak krizini şaka sandım

* Türkiye"nin içinde bulunduğu coğrafyanın tüm pozitif yanlarını vatandaşlarına benimsetmesi onun tarihsel sorumluluğudur. Ekonomik anlamda ise dünyanın sıkıntılarını görmeli ve kendisini yeni oluşumlara adapte etme yeteneğini devam ettirmelidir.

* Türkiye ve Yunanistan"dan birbirine daha bağımlı iki ülke düşünemiyorum. Farklılıkları yok ve pozitif örnek teşkil ediyorlar. Yunanistan ve Türkiye deprem sonrası birbirine yardım etti ve birbirine bağımlılığın iyi bir örneğini verdi.

* Kardak kayalıkları ihtilafında konusuna gelirsek... Ben o gün Rusya Başbakanı"yla güvenlik görüşmeleri yapıyordum. Toplantının ortasında yardımcım, Türkiye ve Yunanistan"ın üzerinde koyunların yaşadığı Kardak kayalıkları yüzünden çatışmaya girmek üzere olduğunu söyledi. Bunun bir şaka olduğunu sandım. Toplantıyı yarıda bıraktım. Liderlerle, Türkiye Başbakanı"yla telefonda konuştum. Sonunda üzerinde 20 koyundan fazla hayvanın yaşamadığı bir kayalık yüzünden savaş çıkmayacağına karar verildi ve önemli bir krizden dönüldü. Ve bundan ders çıkardım... Dünyada ülkelerin nasıl savaşın eşiğine geldiği konusunda buna benzer yüzlerce örnek verebilirim.

Çocuklar kirli sudan ölüyor

* Şu anda bu salonda ışıklar altında hava sirkülasyon sistemi eşliğinde konuşuyorum. Akşam ise otelimde temiz suyla sıcak bir duş alacağım. Bu noktalardaki bir eksiklik beni de sizleri de şaşırtabilir ancak dünyadaki bir milyar insanı şaşırtmaz. Çünkü 1 milyar insan günde 1 dolardan daha az bir parayla çalışır. Kirli su yüzünden ölenlerin büyük bir bölümü ise 5 yaşın altındaki çocuklar. Bu salondaki imkanlar o insanlar için gerçek olsa emin olun şaşırırlar.

Krizin asıl etkisi dalgalar çekilince ortaya çıkar


Eskİ Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, küresel krizde bazılarının adeta bir tsunami etkisinden bahsettiğini belirterek, “Bana soracak olursanız mevcut durumu açıklamak için iyi bir benzetme bu. Çünkü tusunaminin gerçek tahrip edici etkisi ilk dalgada ortaya çıkmaz. Genellikle dalga çekildikten sonra tsunaminin asıl tahrip edici etkisi ortaya çıkar” dedi.

Sinpaş Gayrimenkul"ün 35"inci yılı dolayısıyla düzenlediği “Sürdürülebilir Başarı İçin Liderlik” konulu “Bosphorus Conference”da konuşan Schröder, geçtiğimiz 80 yıl boyunca şu anda yaşanan türden bir ekonomik kriz yaşanmadığını, bu ekonomik krizin dünyanın pek çok alanını önemli şekilde etkilediğini söyledi.

İki kampa bölünemeyiz

Gerhard Schröder, “Dünyanın iki farklı kampa bölünmesini kabullenmemeliyiz. Bir taraftan küreselleşmenin nimetlerinden faydalanan, diğer taraftan küreselleşmenin ceremesini çeken iki ayrı kutba ayrılmasına izin vermemeliyiz. Özellikle yoksul olan ülkelere dünya çapındaki pazarlara erişim imkanı verilmeli. Yoksul ülkeler kesinlikle cezalandırıcı gümrük vergileri ya da aşırı korumacı önlemler ile dünya ticaret ağının dışında bırakılmamalıdır” diye konuştu.

"CLINTON AMCA"SININ BURNUNU 10 YIL SONRA YENİDEN SIKTI

1999 depreminin ardından dönemin ABD Başkanı olan Bill Clinton Türkiye"yi ziyaret etmiş, depremzede Erkan bebeğin Clinton"un burnunu sıktığı fotoğraf tüm dünyada ilgi çekmişti.

Dünkü toplantıda Erkan, Clinton"un burnunu yeniden sıktı.

“10 yıl önce ne kadar cesur bir bebek diye düşünmüştüm. Ama şimdi cesaretini yeniden gösterdi” diyen Clinton, söz konusu fotoğrafın halen evindeki duvarda asılı durduğunu söyledi.

Erkan bebeğin Türkiye"de kendisini meşhur ettiği esprisini yapan Clinton"ın bir ara çok duygulandığı dikkatlerden kaçmadı. Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik de çocuğun üniversite eğitimini tamamlayana kadarki tüm eğitim masraflarının grup tarafından üstlenildiğini açıkladı.

"Emekli olunca evdekilerle birbirinize giriyorsunuz"

Schröder, “siyasi yaşamına kendi tercihiyle mi son verdiği” sorusuna, “Açıkça itiraf edeyim, "siyaset artık yetti" demedim, 2005 yılında istifa ettiğim zaman seçmene kulak verdim. Seçmen, "istifa et" diye sinyal verdi” diye konuştu. Siyasetten ayrıldıktan sonra muhakkak başka bir meşgale edinilmesi gerektiğini dile getiren Schröder, “Bir yandan aileniz sizi 24 saat evde görmeye başlıyor. Evde birbirinize giriyorsunuz. Ama ben, eski mesleğim olan avukatlığa dönüp mahkemelerde duruşmalara giremezdim. O yüzden şimdi şirketlere danışmanlık yapıyorum. Siyaset dışındaki hayat hiç de fena değil.”


Sinpaş: Krizin yarattığı karmaşık ortamda şirketler duyarlı olmalı

SinpaŞ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, “Küresel mali krizin yarattığı bu karmaşık ortamda, şirketlerin faaliyet gösterdikleri ülkede, çevreye karşı duyarlı ve sosyal sorumluluklarının bilincinde davranarak, toplum için değer yaratmak hedefine odaklanması özel önem taşıyor” dedi. “Bosphorus Conference”da konuşan Çelik, küresel krizde korkunun yerini umuda bıraktığını söyledi. Üreten, gelişen, değer yaratan, istihdam sağlayan, güven veren ve gelecek vizyonu olan Sinpaş gibi kurumların bir yönü ile ülkenin değerleri olduğuna işaret eden Çelik, “Ülkeler değerlerini koruma adına refleksler geliştirmelidirler. Siyasal istikrarı son yıllarda başarıyla sağlayan ülkemizde yönetimin bizim gibi değerleri koruma reflekslerini yakından hissediyoruz“ dedi. Sinpaş olarak 35 yılı istikrarla tamamladıklarını belirten Çelik, birçok ilkin Sinpaş ile konut sektörünün ilki olduğunu söyledi. Çelik, ”Sadece bilançomuzu büyütmek için değil, çalışanlarımızın eğitim geleceği, kurumumuzun geleceği için de yatırım yapıyoruz. Bu vizyonumuzla 2020 hedefleri belirgin, 2040 için hazırlık yapıyoruz. Sadece konutta değil sanayi alanında iddialarımız var“ dedi.

"ERDOĞAN ELEŞTİRİLMESİ GEREKENİ ELEŞTİRİR"

Gerhard Schröder, “Türkiye ve İsrail konusuna pek giremeyeceğim. Çok fazla yorum yapamayacağım, ama şunu söyleyebilirim; Sayın Başbakan Erdoğan, eleştirilmesi gerekeni eleştirir, gerektiği zaman eleştirir. Ama çok detaya giremeyeceğim bu konuda” şeklinde konuştu.

ERGENEKON SAVCISI ÖZ DE İZLEDİ

KONFERANSA iş dünyasından geniş katılım olduğu gözlenirken, etkinliğe TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan gibi siyasetçilerle, ”Ergenekon“ soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarından Zekeriya Öz"ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı./ vatan