Kahire'de bazı yerlerde tarih sanki durmuş gibi, hiç değişmiyor. Bazı sokaklar, semtler 100 yıl önce nasılsa öyle. Han El Halili çarşısında bunlardan biri.

1000 yıllık çarşı, Hazreti Muhammed'in torunu, Hazreti Hüseyin'in başının gömülü olduğu iddia edilen Hüseyin Camii'nin yanında bulunuyor. Çarşının içinde 1754 yılından bu yana 24 saat açık kalıp, 255 yıldır kapanmayan El Fishawy kahvehanesi yer alıyor. Dar bir sokakta yer alan, müşterilerin sıkış sıkış oturduğu, yer bulmanın neredeyse imkansız olduğu kahvehane, aynaları, gümüş ve bakır işleme süsleriyle dikkat çekiyor.

Nargilelerin içildiği kahvehanede, çay demliklerle servis ediliyor. İki su bardağı çay alan demliklerin, nargilelerin ücreti Türkiye koşullarına göre neredeyse bedava. Öyle ki, 6 demlik çay, iki su, iki nargile için 50 Mısır Paundu, diğer ifadeyle yaklaşık 13 Türk Lirası ücret ödeniyor. Kahvehanenin duvarlarında mekanı ziyaret eden bazı ünlülerin çok eskimiş fotoğrafları da bulunuyor. Kahvehanenin müdavimleri arasında, Mısır'ın son kralı Faruk ile 1956-1970 arasında cumhurbaşkanlığı yapan Cemal Abdülnasır da varmış.

Kahvehanenin bulunduğu sokak da kahvehanenin oturma alanı haline gelmiş. Müşteriler masalarında otururken, sokaktan sürekli geçen satıcılar da müşterilerle sürekli pazarlık halinde bir şeyler satmaya çalışıyorlar.

Kahvehaneyle ilgili bilgi veren, kahvehanenin sahiplerinden 7 kuşak torun Ekrem El Fishawy, kahvehaneyi Kahire'ye gelen ünlülerin ziyaret etmeden gidemediğini söyledi. Kahvehanede genellikle 100-150 müşteri olduğunu bildiren Fishawy, müşteri sayısının Perşembe ve Cuma günleri zirveye ulaştığını kaydetti.

GAZETEPORT