Baraj nedeniyle genel seçimlere bağımsız girerek Meclis"te grup kuran DTP"nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması sonrası BDP"de politikaya devam eden milletvekilleri için rekor sayıda fezleke hazırlandı.

BDP"li milletvekilleri için hazırlanan 554 fezleke Meclis"te beklerken bu isimlerin yargılandıkları mahkemelerde haklarında 2 bin 473 yıl hapis cezası isteniyor.

Kürt sorununa yönelik çalışmaları ve yaptığı açıklamalar nedeniyle genel seçimlerin yapıldığı 22 Temmuz 2007 tarihinden bu yana haklarındaki dava dosyaları binleri bulan BDP"liler, mahkemeye gitmeme direnişini sürdürüyor. Verdikleri soru önergeleri, kanun teklifleri, araştırma önergeleri ve gündem dışı konuşmalarıyla dikkati çeken BDP"liler bugüne kadar Meclis Başkanlığı"na bin 320 soru önergesi verdi.

11 Aralık 2009 tarihine kadar Ahmet Türk"ün Genel Başkanlık yaptığı DTP döneminde Genel Kurul"da 426 kez kürsüyü kullanan BDP"liler, 670 yazılı soru önergesi, 34 kanun teklifi, 65 araştırma önergesi, 1 genel görüşme, 1 gensoru önergesi verdi, 71 basın toplantısı düzenledi. Bu dönemde Meclis grup toplantısında ilk kez Kürtçe konuşma yapıldı. 21 Şubat Anadil Günü nedeniyle Türk, Kürtçe konuşma yaptı. Meclis kürsüsünden ilk kez Abdullah Öcalan"ın koşullarına vurgu yapıldı ve Meclis Başkanlığı"na soru önergesi verildi. BDP adı altında ise milletvekilleri 31 Ekim"e kadar 431 kez Meclis kürsüsünü kullanırken, 650 soru önergesi, 57 kanun teklifi, 165 araştırma önergesi verdi. BDP grubunda en yüksek sayıda yasa teklifini hazırlayan isimler Sabahat Tuncel, Hasip Kaplan ve Şerafettin Halis oldu.

BDP"li milletvekillerinin yaptıkları açıklamaların büyük bölümüne ise ceza davaları açıldı. Davaların büyük bölümünü örgüt propagandası suçu oluşturuyor. İstanbul Milletvekili Ufuk Uras hariç 19 milletvekili hakkında 544 fezleke hazırlandı. Milletvekilleri hakkında çeşitli mahkemelerde açılan davalarda toplam 2 bin 333 yıl hapis cezası isteniyor. Anayasa Mahkemesi"nin milletvekilliklerini düşürdüğü DTP"nin siyasi yasaklı Genel Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır eski Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında devam eden davalarda ise toplam 139.5 yıl ceza isteniyor.

Ayna"ya rekor ceza istemi

BDP"li milletvekelleri arasında hakkında en fazla fezleke hazırlanan isimlerin başında Mardin milletvekili Emine Ayna geliyor. Yaptığı radikal açıklamalarla dikkat çeken ve “Şahin” politikaları ile tepki çeken Ayna ile ilgili 69 fezleke bulunuyor. Ayna hakkında mahkemelerde açılan davalarda ise toplam 335 yıl hapis cezası isteniyor. Ayna"yı 57 fezleke Van Milletvekili Özdal Üçer ve Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır geliyor.