Taraf Gazetesi Yazarı Emre Uslu, PKK’nın önümüzdeki dönemde eğitim kurumlarını ve sağlık birimlerini hedef alacağını iddia etti.

Daha önce Başbakan’ın konvoyuna yönelik Kastamonu saldırısını bilen ve PKK’nın eylemleriyle ilgili isabetli analizleriyle tanınan Taraf yazarı Uslu, şok ve vahim bir “tahminde” daha bulundu. Uslu, KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan’ın “Devrimci Halk Savaşası” stratejisine ilişkin açıklamalarına atıfta bulunarak, PKK’nın yakın dönemde eğitim kurumlarını hedef alacağını ve sağlık birimlerine yönelik eylemler yapacağını öne sürdü. Uslu’nun yazısının satır başları özetle şöyle:

HEDEF NEDEN POLİS?

PKK’nın geçen haziran ayında fikri tartışmasını tamamlayıp uygulamaya koyduğu “Devrimci Halk Savaşı” maalesef Türk kamuoyunda yine tartışılmadı. Hatta PKK yayınlarında bu konuda tonlarca bilgi varken devletin ilgili birimleri de bu yayınları dikkatli takip etmiyor.

Bu nedenle de devlet son dönemde geliştirilen “Devrimci Halk Savaşı” stratejisinin amacını ve çerçevesini tam olarak anlayabilmiş değil. Örneğin PKK’nın polisi neden hedef seçtiği, özellikle 15 bin veya daha az nüfusa sahip ilçelerdeki Emniyet birimlerinin neden hedef alındığı devlette ciddi bir analitik kafa ile değerlendirilmiş değil. Yine PKK’nın son dönemlerde, araç kaçırarak, kiralayarak şehir merkezlerindeki Emniyet birimlerine yaklaşıp saldırı düzenledikten sonra kaçmalarının amacı, kapsamı, çerçevesi tam olarak tartışılmış ve anlaşılmış değil. PKK gibi yıllardır dağlarda bulunan militanlara sahip bir örgüt küçük ilçe merkezlerindeki Emniyet birimlerine çok da etkili sonuç alamayan eylemleri neden yapar? Kırsalda asker tuzaklayarak daha fazla ölümlere sebep olurken neden son dönemlerde ilçe merkezlerine yöneldi? Bu soruların cevabı henüz tartışılmıyor...

HEDEF ŞAŞIRTMA TAKTİĞİ

... PKK bundan sonra ne yapar? Özellikle önümüzdeki hafta eğitimin yeniden başladığı düşünülürse PKK’nın önümüzdeki dönemde eğitim kurumlarını hedef alacağını söylemek yanlış olmaz. Yine sağlık birimlerine yönelik eylemler yapılacaktır. Zira bu konu PKK’nın “Devrimci Savaş Stratejisi” konseptinde konuşulmuş ve karara bağlanmış bir konudur. Bu çerçevede KCK yapısı içinde “anadilde eğitim yapmak üzere” özellikle güvenlik bakımından zayıf olan köyler ve ilçelerde PKK’nın okullara müdahale edip Kürtçe eğitim yaptırmak için mevcut eğitim düzenini sabote edeceğini söylemek kehanet olmaz.


KALKAN AÇIKÇA ANLATTI

Duran Kalkan bu stratejiyi açıkça anlatıyor: ”Savaşla birlikte etkili olduğumuz yerde mevcut eğitimi durduracağız, kendi eğitimimizi kuracağız. Yani artık ‘devlet bize anadilde eğitim hakkı versin’ demeyeceğiz. Biz gücümüzün yettiği yerde devletin eğitimini durduracağız, kendimiz kendi eğitimimizi nasıl bir dilde, nasıl bir programda yapmak istiyorsak yapacağız. Eğitimin bir bölümünü devlet yapabilir, bir bölümünü KCK yapabilir. Bir yerde yüzde otuz KCK yapar, yüzde yetmiş devlet yapar. Bir yerde eğitimi yüzde atmış KCK yapar, yüzde kırk devlet yapar. Bir yerde yüzde seksen, doksan eğitimi KCK yapar, yüzde on devlete kalır. Kendi sağlık sistemimizi kurup örgütleyeceğiz. Devletin sağlık sistemini işletmeyeceğiz. Ele geçireceğiz.

Halk yararına, kendi anlayışımıza göre sürdüreceğiz. Şimdi bunu böyle gece-gündüz yönetimi değil de, alanlara, toplumsal yaşamın boyutlarına göre iç içe, etkinlik düzeyini geliştirme temelinde ele alıp yürüteceğiz..

Devlet iktidarını zayıflatarak demokratik toplumun öz yönetimini, buna dayalı demokratik toplum yaşamını geliştirebildiğimiz kadarıyla geliştireceğiz.”