Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, moderatör David Ignatius"u “edepsizlikle” suçladı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:
SIRADAN ÜLKE DEĞİLİZ: Kimsenin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı"na saygısızlık yapmasına fırsat vermeyiz. Yöneticinin tavrına yönelik tavrımızı diplomatik bulmayanlar olmuş. Ben bir diplomat değilim, siyasetçiyim. Ama eğer diplomatlar bu anlayışla gevşek, yumuşak, "aman ha, kırmayalım" mantığıyla ülkemin menfaatlerine halel getiriyorlarsa, ben böyle bir diplomasiyi kabul etmiyorum. Benim diplomatım, aslanın midesinden hakkını söküp alacaktır.
YAPTIĞI EDEPSİZLİK: İsrail"in kiminle, neyi nasıl konuştuğunu çok iyi bilmesi lazım. Bir moderatör uluslararası bir toplantıda bir başbakanın omzuna elini atamaz, bu edepsizliktir. Ben orada diplomatik davranmamış olsaydım, daha farklı bir şey yapmam gerekirdi. Türkiye"nin onurunu savundum. Kimsenin Türkiye"yi küçük düşürmesine göz yumamayız.
MONŞERLERİN ISDIRABI: Diplomaside iken monşer gibi davranan kişiler, siyasette de monşer olarak davranıyor. Tepkimizi öfkeli, nezaketsiz bulanlar, köşelerinde ülkeleri için böyle bir kaygıyı taşımamış ve ne yazık ki tam aleyhte gaz vermişlerdir.
Kimi medya kuruluşlarının, kimi yazarların, kimi siyasetçilerin böyle bir sınavda milletin gerisinde kalmış olmalarını milletime havale ediyorum.
BAHÇELİ"YE ELEŞTİRİ: Tel Aviv buraya geldi. Gazze"nin bombalanmasını konuşmadık. Defalarca bunu anlattığım halde, hâlâ bunu anlamayan Sayın Bahçeli"ye ifade ediyorum; Kriptolarını gidip sana mı teslim edeceğiz? Dış politika uzmanların bunu anlatsın da gizli evraklar kime nasıl teslim edilir öğreniver.
"Bunlar kayıtlara girmemiş" diyor. Ne biliyorsun? Kişiye özel kayıtlarda olmadığını ne biliyorsun? Biz eşeği sağlam kazığa bağlıyoruz.
BÖLGE BARIŞI İÇİN: Her eleştiriyi, semitizm karşıtlığıyla geçiştirmeye çalışmayı artık dünya kamuoyu da yutmuyor. İsrail devleti bile. İsrail"in ölçüsüz güç kullanmasına yönelik eleştirilerimizi, Hamas taraftarlığına ya da antisemitizm eksenine oturmaya çalışanlar, hem Türkiye"ye hem Gazze"nin masum sivillerine haksızlık ve saygısızlık ediyor.
Biz ne yaptıysak, bölge barışı için yaptık.
Yarın da görüşecek olsam Davos"taki aynı şeyleri yine söylerim. Bunu karşı tarafa da söylüyoruz. Bu Hamas ise Hamas. Başka birisi ise başka birisi.
GÜVENCEMİZ ALTINDALAR: Bu millet hiçbir zaman Yahudi düşmanlığı yapmamıştır. Bundan sonra da bu olmayacaktır. Bizim iktidarımızda böyle bir şey olamaz. Bu ülkenin tarihinde antisemitizim olmadı.
Hahambaşının açıklamasını buradan okudum. Cemaat onursal başkanı ile telefonla görüştüm. Herhangi bir sıkıntı olduğunda, "Telefonum sizde var, anında görüşürüz" dedim. Onların güvenli yaşaması bizim garantimiz altında. Her bir vatandaş etnik kökenine, dinine, ırkına bakılmaksızın bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır.

Sudan"lı Taha"ya konutta yemek
Başbakan Erdoğan, ülkesindeki soykırımdan sorumlu tutularak tutuklanması istenen Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir"in Kıdemli Yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha"yı, Başbakanlık Resmi Konutu"nda kabul ederek onuruna akşam yemeği verdi.
Erdoğan"ın görüşmede, Taha"ya Darfur"da huzurun sağlanması konusunda Türkiye"nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu mesajını verdiği öğrenildi.
Basına kapalı gerçekleşen yemekte, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, eski TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile MİT Müsteşarı Emre Taner de hazır bulundu. Taner"in yemeğe, Sudan heyetinde muadili olmasından dolayı katıldığı öğrenildi.

MİLLİYET