Türk Böbrek Vakfı Başkanı ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (IFKF) Yürütme Kurulu Üyesi Timur Erk, Türkiye'de her 6 kişiden birinin böbrek hastası olma riski taşıdığını bildirdi.

Erk, 12 Mart'ın ''Dünya Böbrek Günü'' olduğunu hatırlattı.

Dünyada yaklaşık 1 milyar kişinin yüksek tansiyon sorunu, 500 milyondan fazla kişinin ise kronik böbrek hastalığı bulunduğunu ifade eden Erk, ''Kontrol altında tutulmayan yüksek tansiyonun böbreklerde yarattığı hasarın kronik böbrek hastalığının ana sebebi'' olduğunu bildirdi.

Erk, Dünya Böbrek Günü'nün, ''böbrek hastalıklarının bu acımasız yönü ile yüzleşilmesini sağlamayı, bireyleri motive ederek risk altında olup olmadıklarını kontrol etmelerini, risk altındalar ise önlem alma konusunda adım atmalarını yüreklendirmeyi'' amaçladığını vurgulayarak, kontrol edilmeyen yüksek tansiyonda kronik böbrek hastalığının ilerleyerek böbrek fonksiyonlarının kaybına ve sonuç olarak diyaliz tedavisine veya böbrek nakli gereğine yok açtığını kaydetti.

-YÜKSEK TANSİYON -

Timur Erk, kronik böbrek hastalarının yalnızca yüzde 30'unun durumlarının bilincinde olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

''Güncel bir örnek olarak uzun süredir yüksek tansiyon şikayeti olan kişiler ele alınabilir. Bu hastalar hastaneye başvurduklarında böbrek fonksiyonlarının ciddi derecede hasar gördüğünden ve neredeyse ölmek üzere olduklarından tamamen habersizdirler. Dünya Böbrek Günü kampanyası, yüksek tansiyon gibi böbrek hastalıklarının risk faktörleri konusunda toplumun daha da bilinçlendirilmesini amaçlamaktadır. Risk faktörleri mevcut ise erken önlem alınarak böbrek fonksiyonlarının korunması benzer durumları önleyecektir. Böbrekler ve yüksek tansiyon, kaçınılmaz bir ilişki ile bağlıdır. Burada böbrekler hem suçlu hem de kurbandır. Bir yandan böbrek fonksiyonlarındaki azalma, yüksek tansiyonun ana sebebidir, öte yandan yüksek tansiyon, böbreklerdeki fonksiyon kaybını başlatan ve ilerleten ana sebeptir.''

''Türkiye'de her 6 kişiden biri böbrek hastası olma riski taşıyor ve Türkiye'de 4 milyon insan kritik düzeyde böbrek hastası'' bilgisini veren Erk, ülkenin ciddi bir böbrek hastalığı problemi ile karşı karşıya bulunduğunu savundu.

Erk, başta şeker ve yüksek tansiyondan kaynaklanan böbrek yetmezliğinin her yıl yüzde 13 oranında arttığını bildirdi.

Timur Erk, her geçen gün artan hasta sayısına rağmen yeterince organ bağışlanmadığını, bu konuya halkın ilgisini çekmek için projeler ürettiklerini belirterek, ''Sadece yaşayabilmek için diyaliz cihazlarına bağlanan hastaların tek kurtuluşu olan 'Böbrek nakli için organ bağışını destekliyorum' kampanyasını yeniden başlatmış bulunuyoruz'' dedi.


H2