Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'ne yüksek tansiyon şikayeti ile başvuran Melek Yılmaz’ın (56) yapılan tetkikler sonucu böbreğinde 9,5 cm büyüklüğünde taş bulundu.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gürkan Özkan yaptığı operasyon sonrası hastanın böbreğinden 9,5 cm büyüklüğünde 2 cm enindeki böbrek taşını çıkarttı. Hastada hiç şikayete yol açmayan böbrek taşı, hastanın tansiyon rahatsızlığından dolayı Dr. Gürkan Özkan'a başvurmasından sonra tespit edilmişti.

Dr. Gürkan Özkan böbrek taşının her zaman ağrıya yol açmadığını belirterek, “Üriner sisteminin içerisinde herhangi bir düzeyde taş oluşmasına ürolitiyazis denir. En çok taş oluşumunun görüldüğü yer böbreklerdir. Oldukça sık görülen bir hastalık olan böbrek taşı, erken tedavi edilmediği takdirde böbrek kayıplarına yol açabilir. Günümüzde taş oluşumunda ailesel yatkınlığın olduğu da bilinmektedir.” dedi.

Gürkan Özkan böbrek taşlarının idrar yoluyla da atılabildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Fakat bu taşlar, idrar yollarında tıkanıklık meydana getirip, idrarın geçişine izin vermezse tehlikelidir. Şiddetli böbrek ağrısı ortaya çıkar. Bu hastamızda böyle bir durum olmamış. Hasta yıllarca bu taşla yaşamış, tek böbreğinde yer etmiş. Hasta bize tansiyon sebebiyle geldi. Yaptığımız tahliller ve çekilen ultrasonda böbrekteki bu taşı tespit ettik ve taşı yaptığımız başarılı operasyonla aldık.”

ERKEN TANININ ÖNEMİ

Böbrekte oluşan taşın zamanla böbreği çürüttüğünü söyleyen Özkan, sözlerine şöyle devam etti: “Sağlıklı görünseniz bile yılda en az bir kere check-up yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Eskiden bu taşların tespiti zor oluyordu. Artık günümüz teknolojisinde ultrason çekiminde bu taş ortaya çıkıp erken müdahale etme imkanı oluyor. Bu hastamızın da bu zamana kadar böbrek taşından dolayı bir şikayeti olmamış. Sonunda tansiyon yapınca bize başvurdu. Yaptığımız incelemelerde böbrek taşına rastladık. Böbrek taşına erken müdahale de değişik tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Fakat hastamızdan çıkardığımız böbrek taşına cerrahi işlem yaptık. Hastamızda spinal anestezi uyguladık. Hastanın böbrek ve alt kısmı uyuşturulduktan sonra yapılan operasyon sırasında hasta kendinde ve konuşur vaziyette oluyor. Bu da hem hasta için hemde doktor için büyük avantaj yaratıyor. Şuan hastamızın sağlık durumu çok iyi bir iki gün içinde de kendisini taburcu edeceğiz.”

Kendisini sağlığına kavuşturduğu için Üroloji Uzmanı Op. Dr. M. Gürkan Özkan'a ve çalışma ekibine teşekkür eden Melek Yılmaz, “Bu zamana kadar hiçbir şikayetim olmadı. Özellikle böbrek taşı bulunan hastalardaki gibi ağrı sızı hissetmedim. Son olarak tansiyon olunca doktorumuza başvurduk. Yapılan tahlillerde böbrek taşı çıkınca ben de çok şaşırdım. Doktorumuzun yaptığı ameliyatla sağlığıma tekrar kavuştum. Kendisine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.