Dahiliye Uzmanı Dr. Doğu Karahan, sıcak havalarda en önemli konunun vücuttaki sıvı dengesinin bozulması olduğunu söyleyerek, "Vücudumuz sıcaklara alışana kadar terleme bol miktarda olur. Terleme ile birlikte ise vücut sıvı dengesinde değişiklikler oluşmaya başlar.

Sıvının bol miktarda atılması ile birlikte tuz oranında artış olur ve sıvıyı yeterince alamazsak tansiyon dengesizlikleri oluşmayla başlar. Tansiyon ve şeker hastalarının sıvısız kalmamaları çok önemlidir. Suyun azalması ve tuz dengesinin değişmesi ile birlikte tansiyonda yükselmeler olur. Susuz kalmak tansiyonun dengesini bozduğu gibi şekerinde dengesini bozar" dedi.

Dr. Karahan, çocuklarda yetişkinlere göre tansiyon ve şeker daha az görüleceğini bildirerek, "Tabii aynı durum çocuklar içinde geçerlidir. Bol miktarda su tüketmeleri gerekir. Özellikle sıcaklığın çok yoğun olduğu öğle saatlerinde mümkün olmadıkça dışarıda kalınmamalı. Saat 10.00 ile 16.00 arası sıcaklıkların çok olduğu saatlerdir.

Bu neden ile şeker ve tansiyon hastalıklarının çok fazla dışarıya çıkmamaları, güneş altında çok uzun süre kalmamaları ve çok fazla çalışmamaları önerilir. Dışarıda kalmaları gerekiyor ise mutlaka suyu bol tüketmeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA