Sıcakla birlikte artan nem de, kan basıncını olumsuz etkileyerek, kişinin yaşamını tehdit edebiliyor.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Cegerğun Polat, tansiyon hastalarının yaz aylarında alması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Genetik yatkınlık yüksek tansiyon nedeni

Sağlıklı bireylerde kan basıncı değeri 120/80 olmalıdır. Bu limitin üst sınırı ise 135/85'dir. Kan basıncının bu seviyenin üzerine çıkması durumunda kişi yüksek tansiyon hastası olarak değerlendirilebilir. Çoğu zaman hiçbir nedene bağlı olmadan görülebilen yüksek tansiyon, özellikle 50 yaşını geçmiş yetişkinler için risk oluşturmaktadır. Hastalığın oluşmasındaki en önemli neden, genetik yatkınlıktır. Ailesinde yüksek tansiyon hastası olan kişilerde, ilerleyen yaşla birlikte yüksek tansiyon görülme olasılığı da artmaktadır. Ayrıca hastalar arasında yapılan istatistikler, hormonal hastalıkların da tansiyon yüksekliğine sebep olabileceğini göstermektedir.

 

 

Yüksek tansiyon beyin kanaması riskini artırıyor

Yaz aylarında görülen aşırı sıcaklar tansiyon hastalarını da olumsuz etkilemektedir. Havanın kuru olması, terin buharlaşmasını sağladığından vücut ısısının düşmesine de yardımcı olurken; nemli havalarda vücut, ısısını dengeleyemediğinden kan basıncı artmaktadır. Bu nedenle nemli havalar yüksek tansiyon hastaları için uygun değildir. Sıcak havalar, özellikle 50 yaşının üzerindeki yüksek tansiyon hastalarında, beyin kanaması riskini de artırabilir. Öte yandan, sıcakla beraber artan vücut ısısı özellikle sinir hasarının eşlik ettiği diyabetik hastalarda, idrar söktürücü tansiyon düşürücü ilaç alanlarda ve yeterince sıvı tüketmeyen hastalarda abartılı bir tansiyon düşüşü yaşanmasına neden olabilir.

Yüksek tansiyon hastalarının yaz aylarında alacakları önlemler şöyle sıralanabilir:

Güneşin dik olarak geldiği saatlerde güneş altında uzun süre kalınmamalıdır.

Güneşe çıkılacak zamanlarda özellikle baş bölgelerinin korumasına özen gösterilmelidir.

Artan su ihtiyacı uygun ölçülerde giderilmeli, şiddetli baş ağrısı önemsenmelidir. (Şiddetli baş ağrısı olduğu durumlarda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.)

Tansiyon ilaçları düzenli hekimin verdiği talimatlar doğrultusunda düzenli olarak kullanılmalıdır.

Tansiyondaki iniş çıkışlar ölüm riskini de beraberinde getirdiğinden; uzman doktor gözetiminde gerekli ölçümler düzenli olarak yaptırılmalıdır.

Star