Tanrıkulu, 2 saat boyunca Başsavcı, Emniyet Müdürü, cezaevi yetkilileri, tutuklu olan BDP Milletvekili İbrahim Ayhan ve yangından yaralı kurtulan tutuklulardan Vedat Taştan ile görüştü.Cezaevi çıkışında gazetecilere açıklama yapan Sezgin Tanrıkulu, Şanlıurfa Cezaevi'nin çok ağır ve insani olmayan koşullara sahip olduğunu ve bu sorunun yıllardır sürdüğünü ifade etti.

Kentin iklim koşullarının dikkate alındığında tutuklu ve hükümlülerin havalandırma, yatak ve temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyen Tanrıkulu, şöyle dedi: "Ben olayın meydana geldiği koğuşu inceleyemedim. Ancak, Bu konuda defalarca başvuru yapılmasına rağmen hiçbir gelişme olmamış ve maalesef edindiğim rakamlara göre 375 kişilik cezaevinde bin 57 tutuklu ve hükümlü barınıyor. "
 
Cezaevinin kamera sistemi ve yangın alarmının bulunmadığını da aktaran Tanrıkulu, olası yangınların duman kokusu ile tespit edildiğini kaydetti. Cezaevinde şu anda 200 hükümlü, 800 tutuklu bulunduğunu da anlatan Tanrıkulu, insanların tutukluluk şekli ve sürelerine ilişkin yasal düzenlemelerin hızlandırılması gerektiğini belirterek, Burada tutuklu insanlar olumsuz şartlarda insani olmayan koşullarda yaşamlarını yitirdi. Henüz haklarında karar verilmemiş insanlar burada insanlık dışı koşullarda yaşıyor diye konuştu.
 
BDP'Lİ VEKİL DURUMU MEKTUPLA İLETMİŞ
 
CHP'li Tanrıkulu, son olarak ziyaret ettiği BDP Milletvekili İbrahim Ayhan ile görüşmesine ilişkin notları aktardı. Tanrıkulu, BDP'li vekilin de üzüldüğü olaylara neden olan insani olmayan koşulları kaleme aldığı mektup ile Adalet Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı'na kısa süre önce ilettiğini ifade etti. Tanrıkulu, Şanlıurfa Cezaevi'nde yıllardan bu yana karşılaşılan sorunun çözümü için TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nu da kente gelerek incelemelerde bulunmaya davet etti.