Çevik Bir, mahkemedeki savunmasında Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG), tarihi MGK kararları ve Başbakan Erbakan'ın talimatıyla kurulduğu, hükümeti irticadan korumak için çalıştıklarını ileri sürdü.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre tarihi veriler, Bir'in ileri sürdüğü gerekçeler ile yaşananların çeliştiğini gösteriyor.

TANKLAR MGK KARARINDAN ÖNCE YÜRÜDÜ

18 maddelik kararların alındığı tarihi MGK, 28 Şubat 1997'de toplandı. Dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın kararların Ek-A şeklinde ekli olduğu yazısı ise 14 Mart 1997 tarihini taşıyor. Oysa, 28 Şubat süreci, bunlardan önce başlamıştı. Sürecin en önemli hadisesi, tankların Sincan'da yürütülmesiydi. Tanklar, 4 Şubat 1997'de caddelerde gövde gösterisinde bulundu. Henüz MGK kararları ve Erbakan'ın yazısı ortada yoktu. Ayrıca Bir, tankların yürütülmesiyle ilgili olarak, "Demokrasiye balans ayarı yaptık." demişti.

28 Şubat'la ilgili suç duyurusunda bulunan HAS Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç da, savunmadaki çelişkilere dikkat çekiyor. Savcı ve hakimlerin savunmayı inandırıcı bulmadıkları için Bir'in tutuklandığını belirtiyor. Askerlerin o dönemde, 'durumdan vazife çıkardık, topyekûn savaş, gerekirse silah kullanırız' şeklinde açıklamalar yaptıklarını hatırlatıyor. Malkoç, "Herkes biliyor ki, namluyu hükümete, millete ve değerlerine karşı çevirdiler. Rahmetli Erbakan'ın koltuk değneğine sığınarak savunma yapıyorlar. Erbakan sağ olsaydı, 'Hadi ordan' derdi."ifadelerini kullanıyor. Ayrıca bir dizi soru yöneltiyor. Bakanlıklara gönderilen yazıda Genelkurmay'a verilmiş bir görev olmadığına değinen Malkoç'un soruları şöyle:

"Tankları da Erbakan'ın emriyle mi yürüttüler? Osman Özbek'in sövmesi, Genelkurmay'a milletvekilleri çağrılıp tehditle istifa ettirilmeleri, STÖ'lerin yürütülmesi de Başbakan'ın talimatıyla mı oldu? 'Bana karşı ayaklanın' talimatı mı verilmiş? Bakanlar Kurulu ve MGK'da bu kararlar mı alınmış?"