Fransa, İtalya ve Yunanistan"dan sonra İstanbul etabı 13-16 Ekim"de yapılacak olan Wow Cap İstanbul"da 5 belediye ve 4 ülkenin partner olduğuna dikkat çeken organizasyonun Başkanı Cumali Varer, “Türkiye için 76 milyon dolarlık tanıtım yapılacak” dedi.

BU yıl dördüncüsü düzenlenen Wow Cap İstanbul, 26 yarışçı ve sponsor 26 marka ile birlikte Türkiye markasını da öne çıkarmayı hedefliyor. Fransa, İtalya ve Yunanistan"dan sonra 13-16 Ekim tarihlerinde İstanbul"da yapılacak olan Wow Cap İstanbul"un Organizasyon Komitesi Başkanı Cumali Varer, “Cap İstanbul"un artık bir dünya markası oldu. Sponsorlarla birlikte 8 milyon Euro olan bütçeye karşılık, 76 milyon Euro"luk geri dönüş bekliyoruz” dedi.

Bu yarışlar nedeniyle İstanbul"da bulunan Cumali Varer, ilki 2006 yılında düzenlenen Cap İstanbul"un fikir olarak nasıl geliştiğini şöyle anlattı: “1989 yılından beri Fransa"da yaşıyorum. Birkaç yıl önce "Türkiye"nin dışa açılma, tanınma ve marka olma sürecine nasıl katkıda bulunabilirim" diye düşünmeye başladım. O sıralarda turizmle uğraşıyor ve yelken sporu yapıyordum. Türkiye"nin prestijini artıracak bir yelken yarışı organize etme fikri çok cazip geldi. Yelken Avrupa"da çok önemsenen köklü bir spor. Uzun çalışmalarla Cap İstanbul"u 2006 yılında ilk kez hayata geçirdim.”

Anlamı "Rota" İstanbul

"Cap"ın "rota" anlamına geldiğine vurgu yapan Varer, “Yani yarışın adı "Rota İstanbul" anlamına geliyor” dedi. Varer, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yarış 4 ülkede yaklaşık bir ay sürüyor ve tüm Avrupa"da takip ediliyor. Organizasyonun bütçesi 3 milyon Euro. Tekne sponsorlarının toplam yatırımı ise 5 milyon 200 bin Euro. 2008"de yapılan yarışın reklam geri dönüşü 22 milyon Euro idi. Bu yıl toplam 76 milyon Euro tanıtım geri dönüşü bekliyoruz. Sponsorların desteğiyle Cap İstanbul"un artık bir dünya markası olduğu rahatlıkla söylenebilir.”

5 belediye, 4 ülke partner

Bu yıl Cap İstanbul çatısı altında 26 tekneye 26 ayrı büyük markanın sponsor olduğunu belirten Caner, şu bilgileri verdi: “Ana sponsor Wow Resort Hotels. Bu yıl yarışlara katılan ilk Türk yelkenci olan Selim Kakış"ın sponsoru a Türk Telekom. Wow Cap İstanbul için 5 belediye ve 4 ülke (Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye) ile partnerlik anlaşması imzaladık. Fransa Savunma Bakanlığı"nın da desteklediği etkinliğe Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı ve Toulon Belediye Başkanı Hubert Falco ile Hyères Belediye Başkanı Jacques Politi ve Fransa Yelken Federasyonu da destek verdi.

Wow Cap İstanbul, Türkiye"nin tanıtımı misyonu doğrultusunda Türkiye"nin Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Sportoto Teşkilat Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yelken Federasyonu tarafından da destekleniyor.”

AB"den 25 büyükelçi ve Bakan Yazıcı katılacak

OLAY Nautic tarafından organize edilen ve Fransa Solo Yelken Şampiyonası"nın final yarışı olma özelliği taşıyan Wow Cap İstanbul"un fikir babası ve Organizasyon Komitesi Başkanı Cumali Varer, şu bilgileri verdi: “Didim"den sonra Bozcada etabını da tamamlayan yelken filosu, 13 Ekim"de İstanbul"da olacak. Filo Moda Burnu"nda karşılanacak. Cumartesi günü ise yelkenciler İstinye yarış köyünden başlayacak bir Boğaz Trofesi yapacak. Etkinlikte 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin büyükelçileri de bulunacak. Ev sahibi olarak Tanıtmadan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı etkinlik kapanışını gerçekleştirecek.

Nilgün KARATAŞ / Hürriyet