Çeşitli sivil toplum örgütlerince “Ulusal Egemenlik Buluşması” adı altında gerçekleştirilen miting Tandoğan Meydanı'nda düzenlendi.


Mitingde konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bilim Danışma Kurulu Üyesi Ünsal Yavuz, hukukun üstünlüğüne, ulusun egemenliğine ve Türkiye'nin ulusal bütünlüğünü sahip çıkmak için meydanlara çıktıklarını söyledi.
“Toplumlarda özgürlük ve adaletten söz etmek için ulusal egemenliğin tam olarak sağlanması gerektiğini” anlatan Yavuz, “Güncel yönetimin egemenlik anlayışı yanlıştır. Ülkenin ulusal olması gereken mali, ekonomik, eğitsel, kültürel politikaları okyanuslar ötesi odaklar tarafından belirleniyor. Bunu kabul etmediğimizi göstermek için tüm ulusalcılar buradayız” diye konuştu.
“Egemenliği gerçek anlamda elinde tutan ulusalcıların teröristlerle aynı kefeye konulduğunu” öne süren Yavuz, “Bize bu lekeyi atanlar ümmetçi kafalar ve onların kullarıdır. Başarılı olma şansları da yoktur” dedi.
İstanbul Kadın Kuruluşları Başkanı Avukat Nazan Moroğlu da ulusal egemenlikten taviz vermemek adına mitingin düzenlendiğini ifade ederek, Türkiye'nin demokrasi deneyimi ve ulus egemenliğine dayalı yönetimiyle, haklarının çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelere örnek gösterilebilecek bir ülke olduğunu kaydetti.
Moroğlu, “belli çevrelerin demokrasi adına laiklikten tavizler koparmaya çalıştığını ve Türk haklının demokrasi ile laiklik arasında tercih yapmaya zorlandığı” görüşünü dile getirerek, “Avrupa Birliği'nde ilerlemek yolundaki bir devletiz, bu süreçte geriye dönüşü mümkün olmayan tavizler verilmemelidir” diye konuştu.
Türk Kadınları Birliği Başkanı Sema Kendirci ise kadınların Cumhuriyet'in en yılmaz savunucusu olması gerektiğini ifade ederek, “Cumhuriyetin kuruluşunda söz sahibi olan kadınlar, Cumhuriyetin savunmasında da ön sırada yer alacaktır. Kadınlar üzerinden siyaset yapılarak ülkenin karanlığa gömülmesine izin vermeyeceğiz. Aydınlık geleceğin sorumluğunu biz taşıyoruz” dedi.
Kendirci, sosyal devlet yapısından “sadaka devlet” yapısına doğru bir geriye dönüş yaşandığını da belirterek, her alanda geriye dönüşe hayır demek için görev verildiğinde her zaman meydanlara ineceklerini söyledi.
Çiftçi Gönül Çil'in “Ben Anadoluyum”, öğrenci Mert Dilekçioğlu'nun da “Bu Vatan Kimin” şiirlerini okuduğu mitingde, köy enstitülerinin ilk mezunlarından emekli öğretmen Muharrem Tekin bir konuşma yaptı.
Mitingde sanatçılar Ayten Alpman ve Faruk Demir de çeşitli şarkı, türkü ve çeşitli marşları seslendirdiler.
Konuşmaların ve verilen mini konserin ardından, Bülent Büyükakın, Ulusal Platformlar Güçbirliği Eşgüdüm Kurulu adına ortak bildiriyi okudu. “Cumhuriyet karşıtı devrimin büyük bir hızla sürdüğü” belirtilen bildiride, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini İslam devletine dönüştürme gayretlerini nefretle kınıyoruz. Siyasi iktidar yüce dinimizi siyasete alet etmekten, istismar etmekten vazgeçmelidir” denildi.

MİTİNGDEN NOTLAR
Mitinge katılanlar “Cumhuriyetin Yılmaz Bekçileriyiz”, “İrticaya Hayır”, “Hepimiz İlhan Selçuk'uz”, “Bu Cumhuriyet Sahipsiz Değil, “Atam İzindeyiz”, “Ergenekon Yalanı, Amerikan Oyunu” yazılı döviz ve pankartlar taşıdı. Zaman zaman hükümete yönelik tepkilerini dile getiren katılımcılar “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Ya istiklal ya ölüm, tam bağımsız Türkiye”, “Mustafa Kemal'in askerleriyiz”, “Atatürk gençliği görev başında” şeklinde sloganlar attı.
Mitinge bazı CHP ve DSP milletvekilleri, Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan, ressam Bedri Baykam, gazeteci-yazar Hulki Cevizoğlu da katıldı.
Bazı öğretim üyeleri de Anıtkabir ziyaretinin ardından cübbeleriyle, bi grup gazi de üniformalarıyla mitinge katıldı. Bazı katılımcıların mitingde kalpak taktığı gözlendi. Katılımcılar, bayrak ve Atatürk posterlerini sallayarak miting boyunca konuşmalara ve çalınan şarkılara eşlik ettiler.
Mitingin ardından katılımcılar Anıtkabir'i ziyaret etti.
Mitingde Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 6 bin 500 polis görev yaptı. Polis sabahın erken saatlerinden itibaren Tandoğan, Anıtkabir, Beşevler ve Hipodrom çevresinde görev aldı. Katılımcılar Tandoğan Meydanına açılan dört ayrı yönde kurulan noktalarda arama yapılarak alana alındı. Tandoğan Meydanına hakim yüksek binalarda özel harekata bağlı polislerin yerleştirildiği görüldü. Miting süresince Tandoğan Meydanına çıkan yollar taşıt trafiğine, Ankaray'ın Tandoğan İstasyonu da yolcu kullanımına kapatıldı.
Miting başlamadan önce GMK Bulvarı yönünden alana girmek isteyen bir Afgan uyruklu Türk şüphe üzerine gözaltına alındı. Kabil doğumlu olan ve yanında poşet bulunan A.B. adlı kişinin üzerinde üç cep telefonu çıktı. Elindeki poşetten tencere, tava, yiyecek çıkan A.B. ayrıntılı inceleme yapılmak üzere karakola götürüldü.
Bu arada, bir yankesici katılımcılar tarafından yakalanarak polise teslim edildi. Yankesicinin üzerinde üç cüzdan bulunduğu bildirildi.